Laserska vaginoplastika

Lasersko vaginalno podmlađivanje ili laserska neinvazivna vaginoplastika je jedna od novih, neivanzivnih i uspešnih metoda koja se primenjuje u Opštoj bolnici Medigroup. Laserska vaginoplastika efikasno poboljšava tonus, jačinu i kontrolu vaginalnih mišića. Takođe, efikasno smanjuje unutrašnji i spoljašnji dijametar vagine, popravlja ugao uretre i vrata mokraćne bešike čime se rešavaju problemi nekontrolisanog oticanja urina i bolnih odnosa.

Prema podacima iz literature oko 40% žena iznad 35 godina pati od posledica slabljenja mišića karličnog dna i gubitka elastičnosti vagine - spada genitalnih organa, nemogućnosti kontrolisanja mokrenja i seksualne disfunkcije. Smanjena elastičnost vezivnih struktura vaginalnog zida uzrokovana je  genetskom predispozicijom, povredama, trudnoćom  i vaginalnim porođajem  kao i procesom starenja.

Stres inkontinencija (stress incontinentio) ili nevoljno oticanje mokraće, javlja se prilikom povećanja pritiska na mokraćnu bešiku (stres) ali bez nagona za mokrenjem, i to najčešće prilikom smejanja, kašljanja, kijanja, vežbi ili tokom odnosa. Simptomi su brojni, jačeg ili slabijeg intenziteta, ali svaki od njih utiče na kvalitet života i sposobnost da žene obavljaju svakodnevne aktivnosti. Pored slabosti mišića karličnog dna, faktori koji doprinose da se nevoljno oticanje mokraće javi jesu pušenje, gojaznost, prekomerna upotreba alkohola i kofeina, menopauza i neki lekovi.

Za ženu ništa manje problematična nije ni seksualna disfunkcija. Kada govorimo o nelagodnosti i bolnim polnim odnosima, oni nastaju kao posledica kombinacije nekoliko faktora: mehaničkih koji podrazumevaju gubitak kolagenih vezivnih struktura i hormonskih kada početkom menopauze dolazi do pada nivoa polnih hormona. Tada nastaje sindrom vaginalne relaksacije i vaginalna atrofija praćena suvoćom vagine i bolnim odnosima.

Lasersko vaginalno podmlađivanje

O ovim problemima se nerado govori, a lečenje se započinje tek kada su ovi procesi nepovratni u smislu korišćenja neinvazivnih procedura. Žene koje se svakodnevno nose sa ovim problemima ne treba da se libe razgovora sa svojim ginekologom koji će ih posavetovati u vezi adekvatnog lečenja.

Pored podataka koje daje sama pacijentkinja, moguće je uraditi i dodatne urodinamske preglede kojima se zaokružuje dijagnostika stres inkontinencije. Lečenje je konzervativno i hirurško. Konzervativno podrazumeva specijalne vežbe kojima se jačaju mišići karlice (Kegelove vežbe). Tokom hirurškog lečenja koristimo ugradne materijale kojima se obezbeđuje statika mokraćne bešike i ginekoloških organa.

Jedna od novih, neivanzivnih i uspešnih metoda koja se primenjuje u Opštoj bolnici Medigroup je i lasersko vaginalno podmlađivanje ili laserska neinvazivna vaginoplastika koja efikasno poboljšava tonus, jačinu i kontrolu vaginalnih mišića. Takođe, efikasno smanjuje unutrašnji i spoljašnji dijametar vagine, popravlja ugao uretre i vrata mokraćne bešike čime se rešavaju problemi nekontrolisanog oticanja urina i bolnih odnosa.

Rezultati brojnih, do sada urađenih studija, navode uspeh ovog tretmana u skoro dve trećine lečenih pacijentkinja i poboljšanje stanja kod skoro svih posle 120 dana. Komplikacije i pogoršanje nisu navedeni ni u jednom slučaju.

Laserska neinvazivna vaginoplastika

Laserska neinvazivna vaginoplastika je potpuno bezbolna i jednostavna metoda koja već posle jednog tretmana rešava problem i prevenira potrebu za hirurškim zahvatom u budućnosti. Oporavak je brz, bez potrebe za korišćenjem analgetika ili antibiotika. Nema posebnih preoperativnih priprema kao ni  ogrančenja posle procedure  tako da se pacijentkinje vraćaju svakodnevnim aktivnostima nakon procedure. Uzdržavanje od težih fizičkih napora limitirano je na dve nedelje posle tretmana. Savetujemo da se pre prvog tretmana obave pregledi kolposkopom sa PAPA testom kao i bakteriološki brisevi grlića i vagine.

Sam postupak traje 30-45 minuta. Tretman se sprovodi pomoću laserskog uređaja sa posebnim nastavkom koji se uvodi u vaginu. Ovaj nastavak emituje lasersko svetlo koje zagreva tkivo vagine do temperature koja podstiče obnavljanje kolagena. Ovakvo ciljano povećanje količine kolagena brzo vraća tonus i snagu mišićima vagine i mišićima dna male karlice popravljaujući njihovu funkciju.

 

Candela CO2RE laser

Candela CO2RE laser

 

Nakon terapije treba izbegavati veće telesne napore. Prvi kontrolni pregled je posle 30 dana i posle 60 dana. Rezultati se proveravaju merenjem čvrstine mišića vagine (perineometar), a pre i posle tretmana koriste se specifični standardizovanu upitnici kojima se procenjuje kvalitet života pre i posle tretmana.

dr Zoran Maričić,
specijalista ginekologije i akušerstva

Informacije i zakazivanje