Brza dijagnoza i mamograf najsavremenije generacije

U Opštoj bolnici Medigroup čitav postupak pregleda dojki, brze i pouzdane dijagnoze kao i eventualnog hirurškog zahvata moguć je za 48 sati zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji i iskustvu i stručnosti lekara. Bolnica raspolaže mamografom najnovije generacije kod kojeg je stepen zračenja sveden na minimum.

Imajući u vidu da postoji značajan porast malignih oboljenja dojke kod nas i u regionu, samo pregled grudi i redovan godišnji ultrazvučni pregled je postao imperativ za svaku današnju ženu. Ultrazvučni pregled je neinvazivna metoda pregleda koja ne uključuje jonizujuće zračenje, samim tim potpuno je bezopasna, pa kao i skrining može se često primenjivati. Njime se uspešno mogu odvojiti benigne od malignih promena, nakon čega, u slučaju da nalaz to zahteva, sledi pregled interniste onkologa koji u skladu sa svojim nalazom dalje upućuje ili na mamografiju ili vraća na redovne kontrole. Mamografski pregled, pa i eventualna magnetna rezonanca dojke, kao relativno nova i veoma uspešna metoda za jasan prikaz promena u žlezdanom i okolnim tkivima, ukazuju na dalji postupak a to je PH verifikacija biopsijom. U slučaju pozitivnog rezultata, u okviru MG je moguće izvesti operativni zahvat uklanjanja promene, kao i rekonstrukcije dojke.

„Put od prvog dijagnostičkog koraka do eventualnog operativnog zahvata je u okviru Opšte bolnice MediGroup sveden na samo 48 sati, sve se obavlja ovde, na jednom mestu, a brza i precizna medicinska usluga je u potpunosti prilagođena pacijentu i njegovom komforu”, objašnjava radiolog dr Bojan Vučinić. „Mamograf kojim raspolažemo je aparat savremene generacije, te je jonizujuće zračenje svedeno na minimum. I ultrazvučni i pregled magnetnom rezonancom su pregledi koji su radiološki bezbedni, a ovo posebno treba naglasiti zato što je u svetu radiologa trenutno velika akcija smanjivanja izlaganju jonizujućem zračenju”.

Mamografski pregledi se ne preporučuju osobama mlađim od 40 godina, osim po indikaciji, a posle 45. je indikovano da se uradi jedna mamografija godišnje. Magnetna rezonanca se radi isključivo na indikaciju ustanovljenu prethodnim pregledima.