MSCT vrata predstavlja neinvazivnu radiološku dijagnostičku metodu kojom se dobijaju slike poprečnih preseka regije vrata, od baze lobanje do vrhova pluća. 

MSCT vrata bazira se na rendgenskim X zracima koji se primenjuju u maloj dozi na savremenim multislajsnim aparatima i daje detaljan prikaz kostiju, krvnih sudova, mekih tkiva i organa vratne regije.

MSCT dijagnostika vrata je pogodna za vizualizaciju promena na koštanim strukturama baze lobanje, vratne kičme, vilične kosti, poda usne duplje, kod povreda i prisustva krvarenja u vratnoj regiji, malformacija krvnih sudova, prisustva kalcifikata, zapaljenja mekih tkiva vrata, uvećanih limfnih žlezda, kod promena na štitastoj i pljuvačnim žlezdama, ždrelu, grkljanu, dušniku, kod zapadanja stranog tela u disajne puteve, kao i kod benignih i malignih tumorskih promena i metastaza u vratnoj regiji.

Kada se zakazuje CT skener vrata

Na skener dijagnostiku vrata mogu uputiti otorinolaringolog, specijalista urgentne medicine nakon traume, endokrinolog, infektolog, hematolog, onkolog, specijalista endokrine ili maksilofacijalne hirurgije.

CT skener vrata se radi kod pojave sledećih simptoma i znakova bolesti:

- Otežano disanje
- Otežano gutanje
- Bol u regiji vrata
- Otok na vratu (bolan ili bezbolan)
- Povreda u regiji vrata i glave (baze lobanje)
- Malformacije krvnih sudova / krvarenje
- Zapaljenske promene - crvenilo i otok na vratu
- Promene/infekcija pljuvačnih žlezda
- Uvećane limfne žlezde (bakterijski limfadenitis, mononukeoza, Hodgkinov/Non-Hodgkinov limfom)
- Bolesti štitaste žlezde – struma, tireoiditisi
- Faringealni/retrofaringealni abscesi
- Tumori ili zapaljenja glasnih žica
- Promene na jeziku
- Urođene malformacije, ciste
- Strano telo u gornjim disajnim putevima
- Kod benignih i malignih tumorskih promena i metastaza u vratnoj regiji
- U preoperativnoj pripremi i u praćenju efekta terapije

Kako se izvodi snimanje vrata CT skenerom

Snimanje vrata CT skenerom je neinvazivno, brzo, jednostavno i bezbolno. Obavlja se na aparatu koji predstavlja četvrtastu ili valjkastu mašinu u obliku veće kutije sa kružnim otvorom u sredini, odnosno kraćim tunelom kroz koji prolazi pokretan sto na kom leži pacijent. 

Pacijent leži na leđima i postavlja se tako da regija koja se snima bude okružena tim kraćim tunelom/prstenom koji se tokom snimanja rotira oko pacijenta, u ovom slučaju regija glave i vrata. 

U samom kružnom prstenu nalazi se rendgenska cev i više elektronskih detektora koji apsorbovane rendgen zrake prevode u električne impulse a potom i numeričke signale koji kompjuterskom obradom daju slike preseka tkiva - tomograme, u nijansama sive skale. 

Najintenzivnije se prikazuju koštane strukture vrata i kontrast (izrazito belo), organi i meka tkiva u nijansama sive, a vazduhom ispunjen prostor daje sliku crne boje.

Za dijagnostiku pojedinih regija, organa i mekih tkiva, između ostalog i regije vrata, često se koristi i kontarstno sredstvo na bazi joda prilikom snimanja, jer se time bolje prikazuju pojedini organi u odnosu na okolna tkiva i time se dobija jasnija slika. 

Pre samog snimanja radiolog i tehničar će uzeti detaljne anamnestičke podatke o sklonosti ka alergijama i bubrežnim bolestima i uz analizu laboratorijskih nalaza (uree i kreatinina iz krvi) doneti odluku o primeni kontrastnog sredstava prilikom snimanja. Kontrast se najčešće daje intravenski, a za pojedina snimanja oralno ili rektalnim putem. Tokom same primene kontrasta intravenski, pacijent može osetiti blagu neprijatnost u vidu kratkotrajnog talasa vrućine u celom telu ili metalni ukus u ustima, što je sve prolaznog karaktera.

Važne napomene

- Kontraindikacija – trudnoća i sumnja na trudnoću (izostanak ciklusa) – obavezno naglasiti lekaru/medicinskom osoblju jer rendgenski zraci mogu uticati štetno na plod
- Neinvazivna, brza i bezbolna dijagnostika
- Neophodno uklanjanje metalnih predmeta, nakita, pirsinga pre snimanja
- Priprema - ako pijete oralne antidijabetike (glucophage, gluformin, metformin, tefor, siofor) obustaviti uzimanje 2 dana pre snimanja, na dan snimanja i 2 dana nakon snimanja – ukupno 5 dana
- Poneti sa sobom nalaze uree i kreatinina (iz krvi, NE starije od 10 dana), pisani uput lekara za dijagnostiku ako posedujete
- Trajanje snimanja – oko 20 min
- Nakon snimanja odmah možete nastaviti sa uobičajenim dnevnim aktivnostima

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Mamografija

Rendgen dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

MSCT dijagnostika - skener

MRI dijagnostika - magnetna rezonanca