Serklaž (šivenje grlića) je ginekološka procedura, koja se obavlja ukoliko gravidan grlić materice počne da se otvara mnogo pre termina porođaja.

Otvaranje može biti posledica predhodnih operacija na grliću materice, vaginalne infekcije u trudnoći, ili anatomske insuficijencije. To se stanje direktno vodi u preteći spontani pobačaj. Ukoliko je trudnoća vitalna i dobro se razvija, onda je neophodno izvršiti serklaž.

U čak 85% slučajeva ova metoda sprečava spontani pobačaj, te se preporučuje posebno kod trudnoća do 24. nedelje.

Kako se izvodi serklaž

Serklaž se najčešće izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, ređe u lokalnoj anesteziji. Intervencija traje oko 20 minuta, a izvodi se u ginekološkom položaju. Pre intervencije trudnica obustavlja unos tečnosti i hrane najmanje 4 sata pre planirane intervencije.

Grlić se šije koncem, koji se skida tri sedmice pre predviđenog termina porođaja.

Bez obzira na to što je grlić nakon uspešno postavljenog serklaža siguran, trudnici se preporučuje mirovanje.

Neposredno pre i posle intervencije trudnica dobija neophodnu antibiotsku terapiju. Nakon buđenja u trajanju od par sati trudnica se vraća u svoju sobu. Otpust se uglavnom planira za sutradan.

Potencijalni rizici i komplikacije

Najčešća komlikacija serklaža je mogućnost pucanja vodenjaka i oticanje plodove vode, što vodi u spontani pobačaj. Takođe, postoji mogućnost da se serklaž ne može uspešno izvršiti vaginalnim putem, već se mora primeniti abdominalni pristup, što je mnogo rizičnije za bebu.

Rizici od infekcije su visoki. Plodova voda je dobra podloga za bakterijsku infekciju. Rizik od krvarenja svakako postoji ali je manji. Primena opšte anestezije takođe nosi svoje rizike.

Ukoliko primetite da posle otpusta ističe u bistra voda koja može i ne mora da ima specifičan miris, ukoliko se pojavi krvarenje većeg inteziteta, dobijete povišenu telesnu temperaturu, neophodno je da se odmah javite vašem ginekologu.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja serklaž

Ukoliko gravidan grlić materice počne da se otvara mnogo pre termina porođaja, a trudnoća vitalna i dobro se razvija, neophodno je izvršiti šivenje grlića.

Serklaž se primenjuje kada se pregledom ustanovi da je spoljašnje ušće grlića dilatirano (otvoreno) za 0,5-1, pačak i do 2 cm.

Važne napomene za pacijenkinje

– Procedura traje oko 20 minuta.
– Procedura se preporučuje posebno kod trudnoća do 24. nedelje.
– Najčešće izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, ređe u lokalnoj anesteziji.
– Procedura nosi izvesne rizike, o kojima će vas upoznati ginekolog.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Opšta bolnica MediGroup
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi50000 RSD

Lekari koji vrše uslugu:

Informacije i zakazivanje

Ambulantni pregledi

Ginekološke intervencije u dnevnoj bolnici

Perinatološke intervencije

Akušerstvo

Klasične ginekološke operacije

Laparoskopske ginekološke operacije