Bužiranje uretre predstavlja metodu proširivanja (dilatacije) suženog lumena mokraćnog kanala (uretre) mehaničkim putem, uvođenjem bužija, čvrstih ali savitljivih štapičastih instrumenata različitog promera. 

Dilatacija uretre je široko primenjivana urološka metoda tretiranja suženja mokraćnih puteva, zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti. 

Najčešće se dilatacija primenjuje kod kraćih suženja uretre, dok se za duže, čvrste stenoze koje se brzo vraćaju nakon bužiranja savetuje operativni tretman.

Mana ove metode je da se uglavnom mora ponavljati u određenim intervalima, retko donosi kompletno rešenje problema i može dovesti do nekih komplikacija.

Kada i zbog čega se zakazuje bužiranje uretre

Suženje (striktura, stenoza) uretre, izvodnog mokraćnog kanala od bešike do spoljašnjeg otvora za mokrenje, gotovo isključivo pogađa muškarce, najpre zbog duže uretre u odnosu na žene i veće mogućnosti povređivanja sluzokože kod plasiranja katetera i posledičnog suženja na mestu povrede.

Specijalisti urologije donose procenu kada će se početi sa primenom ove metode dilatacije uretre i obavljaju samu proceduru. 

Suženje uretre, dugotrajno otežano mokrenje, tanak mlaz urina, nepotpuno pražnjenje, sve su ovo simptomi koji mogu predstavljati indikaciju za bužiranje uretre. 

Najčešće se primenjuje kod kraćih suženja uretre, dok se za duže, čvrste stenoze koje se brzo vraćaju nakon bužiranja savetuje operativni tretman.

Kako se izvodi dilatacija uretre

Dilatacija uretre se izvodi u ambulantnim uslovima, relativno jednostavno i brzo, u lokalnoj anesteziji. Pocedura ne zahteva pripremu i odmah nakon završetka širenja kanala pacijent može ići kući. 

Nakon dezinfekcije spoljašnjeg otvora mokraćnog kanala, u uretru se ubacuje gel sa lokalnim anestetikom a potom i bužija, metalni ili plastični instrument u obliku štapića.

Procedura se obavlja krajnje nežno i polako, bez ubacivanja bužije na silu i uz savladavanje otpora, lagano se pušta da bužija sopstvenom težinom sama nađe put kroz uretru i suženje, uz blago vođenje od strane urologa. 

Kreće se od najuže bužije, koja kada prođe suženje na uretri zadržava se nekoliko minuta u mokraćnom kanalu, a potom se sukcesivno smenjuju i uvode istrumenti sve šireg lumena do potpune dilatacije/proširenja stenoze. 

Ponekad se na kraju terapijske metode postavlja kateter, koji će u narednim danima održavati postignuto proširenje lumena i sprečiti da urin iritira sluzokožu na mestu prethodnog suženja.


Komplikacije i kontraindikacije

Procedura se najčešće mora ponavljati povremeno, u intervalima, nekad i doživotno. Uspešnost terapije je individualna, kod nekih pacijenata daje vrlo zadovoljavajuće rezultate dugoročno, kod stenoza koje dobro reaguju na dilataciju i kod disciplinovanih pacijenata koji se redovno javljaju na terapiju. 

Sa druge strane, kod ponavljanjih bužiranja postoji opasnost od dodatnog povređivanja sluzokože i pogoršanja stenoze jer je procedura invazivna, i to je nešto što treba predočiti pacijentu.

Kontraindikacije za primenu ove procedure su kompletno sužen lumen uretre, kamen u uretri, gnojni zapaljenski procesi u okolnom tkivu, bužiranje uretre kod dece, posebno bez anestezije.

 

Komplikacije bužiranja uretre mogu biti krvarenje, infekcija, jatrogeno pravljenje slepog kanala u uretri pogrešnim uvođenjem bužije, povređivanje sluzokože i stvaranje veće i duže strikture od prvobitne.

Važne napomene za pacijente

- Bužiranje uretre je invazivna, brza i jednostavna metoda dilatacije mokraćnog kanala.
- Zahteva disciplinu i redovnost u primeni terapije, i povremeno ponavljanje terapijske metode.
- Procedura ne zahteva prethodnu pripremu.
- Procedura se obavlja u ambulantnim uslovima u lokalnoj anesteziji.
- Procedura traje od  20 do 30 minuta.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Opšta medicina

Pedijatrija

Ginekologija

Dermatologija

Oftalmologija

Orl - uho,grlo,nos

Interna medicina

Kardiologija

Gastroenterologija

Endokrinologija

Pulmologija

Hematologija

Reumatologija

Fizikalna medicina

Urologija

Neurologija

Medicina rada

Sportska medicina

Psihijatrija

Psihologija i logopedija

Ortopedija

Opšta hirurgija

Infektologija

Alergologija

Urgentna medicina

Tradicionalna medicina

Nutricionizam