• milos-klinika-multifokalna-sociva

Ugradnja multifokalnih sočiva za rešenje svih dioptrijskih problema

Oslobodite se naočara ugradnjom specijalnih multifokalnih sočiva vrhunskih svetskih proizvodjača u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Miloš klinika“.

Benefiti:

  • Trajno oslobađanje od naočara i kontaktnih sočiva
  • Uklanjanje ili sprečavanje mogućnosti nastanka katarakte
  • Pogodno za mlađe osobe koje nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije
  • Odličan kvalitet vida do kraja života

Multifokalna sočiva (sočiva koja imaju više fokusa) pored korekcije dioptrije ispravljaju i neke urođene anomalije oka. U tom slučaju, za odabir najadekvatnijih sočiva koristi se individualni pristup i sočiva se posebno prave i poručuju za te pacijente.

Kako izgleda intervencija ugradnje multifokalnih sočiva, a kako oporavak?

Pacijenti koji se u dogovoru sa lekarom opredele za ugradnju multifokalnih sočiva, primaju se u dnevnu bolnicu, a preoperativna priprema podrazumeva širenje zenica i ispiranje antiseptičnim rastvorima. Sama operacija traje desetak minuta.

Prvi korak prilikom ove intervencije je da se ukloni prirodno sočivo i na njegovo mesto, u njegov omotač (kapsulu od prirodnog sočiva) ugrađuje se veštačko sočivo koje je multifokalno. Multifokalno sočivo ima nekoliko fokusa kako bi zadovoljilo sve potrebe svakodnevnog života pacijenta. Nakon ugradnje ovakvih sočiva, pacijent više ne zavisi od naočara.

Intervencija se izvodi u kapljičnoj lokalnoj anesteziji i bezbolna je. Isti dan se odlazi kući i boljitak u vidu nastupa odmah. Nakon intervencije možete se vratiti normalnim životnim aktivnostima i biti radno sposobni. Intervencija se izvodi prvo na jednom oku, pa nakon najmanje 7 dana i na drugom oku.

Ko su kandidati za ovu proceduru?

Nakon 45. godine života, usled gubitka elastičnosti sočiva i slabljenja očnog mišića, mnogim ljudima se javlja dodatna dioptrija na blizinu.
Zato su idealni kandidati za multifokalna sočiva pacijenti koje opterećuje više pari naočara, ali i pacijenti koji ne tolerišu kontaktna sočiva i koji nisu kandidati za refraktivnu hirurgiju, kao i pacijenti sa kataraktom. Kandidati za ovu proceduru su i svi ljudi koji vode aktivan život.

Specijalna bolnica za oftalmologiju „Miloš Klinika“ poznata je po dugoj tradiciji i izvođenju svih intervencija koje se rade u oftalmologiji – od rešavanja dioptrije, dečije oftalmologije, ugradnje multifokalnih sočiva, do najkomplikovanijih operacija na zadnjem delu oka i transplantacije rožnjače.

Za jasan vid na svim distancama – daljinu, srednju daljinu i blizinu

Tema pete epizode serijala „MediGroup preporuka“ je refraktivna hirurgija „Ugradnja multifokalnih sočiva – trajno rešavanje dioptrije“, o kojoj razgovaramo sa prof. dr Zorom Ignjatović, oftalmohirurgom i direktorkom specijalne bolnice za oftalmologiju Miloš klinika, u sastavu #MediGroup privatnog zdravstvenog sistema.