22. januar 2024.

Fimoza i cirkumcizija

Fimoza predstavlja nemogućnost prevlačenja prepucijuma iliti kožice preko glansa, a uzrokovana je suženjem spoljašnjeg otvora. Može se podeliti na fiziološku, primarnu i stečenu. Fiziološka fimoza se javlja kod novorođene muške dece i spontano prolazi sa rastom deteta kada priraslice između prepucijuma i glansa nestaju i prepucijum dobija na svojoj elastičnosti, pri čemu se do navršene prve godine života, prevlačenje kožice preko glansa može izvesti kod 50% dece, a do navršene treće čak kod 89%. Primarna fimoza se odnosi na slučajeve kada nikada nije došlo do prevlačenja kožice preko glansa u detinjstvu i kasnije životu ima zastupljenost od 8% u predškolskom uzrastu, odnosno samo 1% u životnoj dobi između 16-18 godina. Stečena fimoza nastaje u toku života. Fimoza se deli i na totalnu (kompletnu) kada se prepucijum ne može prevući van erekcije i relativnu (inkompletnu) koja se manifestuje nemogućnosti prevlačenja u toku erekcije.

Uzroci fimoze

Najčešći uzorci fimoze su: nedovoljna elastičnost prepucijuma, suženje otvora kožice, adhezije, urođeni skraćeni frenulum-resica sa zadnje strane glansa i obliterirajući i sklerozirajući balanitis koji nastaje kao posledica ponavljajućih zapaljenja kožice. Zapaljenje kožice može biti uzrokovano: infekcijama ili neadekvatnom higijenom, lichen planusom i povredama iste regije prilikom odnosa ili druge prirode sa nepravilnim oživljavanjem.

Manifestacije komplikacija fimoze:

- Crvenilo i svrab kožice;
- Bolni i otežani odnosi i mokrenje;
- Neadekvtna ejakulacija i smanjena plodnost;
- Nemogućnost mokrenja;
- Baloniranje kožice pri mokrenju (najčešće kod dece);
- Dugotrajne infekcije i njihov prelazak u dugotrajne hronicitete (pre svega višegodišnje), koji mogu dovesti do prekancerozih i kanceroznih lezija.

Lečenje fimoze

Dostupni načini lečenja fimoze:
- Kod dece je najčešće medikamentozni (0,1% kortikosteroidim mastima) u trajanju 20-30 dana sa postepenim prevlačenjem prepucijuma kod neadekvatne elastičnosti prepucijuma i adhezijama sa viskom stopom uspešnosti;
- Adhezioliza kod neadekvatnog odgovara na prvu linije terapije priraslica;
- Frenultomija ili resekcija resice prepucijuma i glansa;
- Najčešće primenjivana operativna procedura je cirkumcizija.

Cirkumcizija - obrezivanje

Obrezivanje je zlatni standard za operativno lečenje fimoze koji se najčešće izvodi u uslovima lokalne anestezije ili ređe, opšte anestezije sa delimičnom ili totalnom resekcijom uklanjanja kožice. Cirkumcizija se izvodi i kod kancera penisa koji je samo zahvatio kožicu, kod masivnih i široko rasprostranjenih kondiloma iste regije koji se ne mogu lečiti na drugačiji način, zbog suviška prepucijuma, ali i zbog verskih i kulturoloških razloga određenih verskih, nacionalnih i etičkih grupacija. Sam čin operacije i neposredni postoperativni tok, ne ometaju funkcionisanje pacijenta, a potpuni oporavak se postiže u proseku za oko 14 dana.

Prednosti obrezivanja su, pre svega, povećana higijena, smanjenje učestalosti infekcija, smanjena incidienca polnih bradavica i karcinoma penisa, kao i normalizovanje mokrenja i izmokravanja kod onih kod kojih je samo suženje kožice dovelo do poremećaja, produžavanje vremena do postizanja ejakulacije.

Operaciju lakše prihvataju deca i mlađi muškarci. Kod osoba u srednjim i starijim godinama potrebno je vreme navikanja na povećanu senzitivnost glansu u postoperativnom periodu i vreme adaptacije tj desenzibilizacije glavića, kao i da nakon toga vreme do postizanja ejakulacije kao i stepen nadraživosti koji je produžen, te neće biti isti kao ranije, što određenom delu muške populacije može predstavljati problem do navikavanja.

Radovan Kuburović

Dr med. Radovan Kuburović

Lekar specijalista urologije MediGroup