23. JAN 2024.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je upala sluzokože oka. Sluzokoža oka se naziva vežnjača ili latinski conjunctiva i pokriva prednji deo beonjače oka i unutrašnji deo gornjeg i donjeg kapka. Do upale vežnjače mogu dovesti infekcije, alergije ili povrede oka, može se javiti kod nosioca kontaktnih sočiva i usled mnogih očnih i opštih bolesti. Jako su česte i javljaju se u svim uzrastima.

Konjunktivitisi, izazvani infekcijom (bakterijama), su češći kod dece. Najčešći uzročnici su bakterije Staphilococcus epidermidis, Staph.aureus, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae. Prenose se direktnim kontaktom sa inficiranim sekretom nosa i/ili grla. Karakteristično je crvenilo oba oka sa pojavom žućastog sekreta, koji ujutru slepljuje kapke. I bez lečenja ovi konjunktivitisi prođu za 10-14 dana. Važno je uklanjanje sekreta sa trepavica i iz oka, ispiranjem oka fiziološkim rastvorom, a takođe se mogu uključiti antibiotske kapi ili masti.

Virusni konjunktivitis

Najčešći uzročnik virusnog konjunktivitisa je adenovirus, koji se lako prenosi kapljičnim putem preko disajnih puteva, ali i preko peškira. Ispoljava se crvenilom jednog, a nakon nekoliko dana i drugog oka, osećajem stranog tela u oku i nekad pojavom beličastog sekreta. Može biti praćen i prehladom i bolovima u grlu. Ponekad se mogu javiti i sitna zamućenja na prednjem delu oka, tačnije rožnjači, što može dovesti do smanjenja vidne oštrine. Blaži oblici traju nekoliko dana i leče se ispiranjem oka fiziološkim rastvorom ili troprocentnom bornom kiselinom radi olakšavanja tegoba, dok u slučaju pojave zamućenja na rožnjači oftalmolog daje kortikosteroidne kapi. Sve promenene na oku se povlače bez posledica po vid.

Konjunktivitis uzrokovan sojevima hlamidije, koje izazivaju genitalne infekcije (uretritis i cervicitis) spada u seksualno prenosive bolesti. Zahteva lečenje oba partnera u dogovoru sa ginekologom i urologom. Put prenosa infekcije je direktan kontakt sa inficiranim sekretom polnih organa. Manifestuje se crvenilom i beličasto-žućkastim sekretom jednog ili oba oka, koje često traje i po nekoliko meseci, ako se ne leči.

Alergijski konjunktivitisi

Alergijski konjunktivitisi se najčešće javljaju u kombinaciji sa alergijskom kijavicom kao reakcija na antigene iz vazduha, najčešće polen, prašinu i gljivice. Manifestuje se crvenilom, suzenjem i svrabom oba oka, uz kijanje i vodenastu sekreciju iz nosa. Leči se kapima iz grupe stabilizatora mast ćelija ili antihistaminika.

Kontaktna sočiva i infekcije oka

Kod ljudi, koji nose kontaktna sočiva, konjunktivitisi najčešće prate nosioce mekih kontaktnih sočiva i to obično kao alergijske manifestacije na tiomersal (sastojak tečnosti za čuvanje sočiva), sam materijal od koga je napravljeno sočivo ili depozite na sočivu, kao i zbog iritacije vežnjače ivicom loše određenog (fitovanog) sočiva. Tada se javlja crvenilo, svrab i suzenje oka. Lečenje je promena rastvora za održavanje sočiva, promena vrste sočiva i bolje održavanje sočiva. Često se dešava da je ovaj konjunktivitis komplikovan promenama na rožnjači, što zahteva kompleksnije lečenje. Jedna od najozbiljnijih komplikacija kod nosioca mekih kontaktnih sočiva su infekcije i to naročito infekcije pseudomonasom, akantamebama ili gljivicama. Ukoliko zahvate rožnjaču ove infekcije mogu dati zamućenja rožnjače i trajan pad vida.

Pomoć specijaliste

Konjunktivitis se često javlja udružen sa mnogim drugim očnim bolestima. Iz ovog razloga, a i zbog toga što su uzročnici konjunktivitisa različiti i zbog toga što i sasvim blage očne tegobe mogu biti početak ozbiljnog očnog oboljenja, važno je da se kod svakog crvenila i iritacije oka, grebanja i pojave sekreta u oku, obratite očnom lekaru i ne pokušavate sami da se lečite.

Bilo da su izazvane bakterijama, virusima, alergijama ili povredama upale sluzokože oka zahtevaju stručnu pomoć specijaliste.

Ana Georgijević-Nenadić

dr Ana Georgijević Nenadić

specijalista oftalmologije Dom Zdravlja Dr Ristić