23. JAN 2024.

Proces starenja može da se uspori

Savremena medicina je našla neke od odgovora na pitanje kako odložiti starenje. Lice bez bora i staračkih pega san je velikog broja onih koji se nalaze u zlatnom periodu životne zrelosti. Koža kako stari postaje sve tanja i suvlja, gubeći elastičnost. Sunčeva svetlost i pušenje najviše doprinose oštećenju kože dajući fine i grube bore, sunčane pege i fleke. Početak i znaci starenja kože su individualni. Spoljašnji faktori udružuju se biološkim nasleđem tako da koža svakog čoveka stari na svoj način.

Foto starenje

Starenje kože je kompleksan biološki proces, koji zahvata sve slojeve kože. Spoljašnje, tzv. foto starenje je rezultat izlaganja kože spoljašnjim faktorima, prvenstveno UV zračenju. Foto starenje je izrazito na delovima kože, koji su izloženi dejstvu svetlosti, pre svega, na licu, vratu, dekolteu i na rukama i predstavlja dodatnu provokaciju prirodnom starenju.

Jedno je sigurno, proces starenja kože se ne može zaustaviti, ali postoje načini da se odloži i uspori. Savremena medicina je u cilju odlaganja starenja kože došla do mnogih značajnih rezultata.

Popunjavanje tkiva injekcijom u cilju podmlađivanja ili ispravljanja defekta kože se javlja još početkom XIX veka, kada je prvi put iskorišćeno sopstveno masno tkivo radi ispravljanja ulegnuća u koži lica. Kasnije su injekcije parafina postigle visoku popularnost.

Zatim se, početkom XX veka, koriste silikoni sa odličnim kozmetskim rezultatima.

Danas se koristi sve veći broj supstanci u dermatološkoj praksi, kao što je kolagen, hijaluronske kiseline ili sintetski proizvodi. U tehnologiji proizvodnje ovih supstanci cilj je da su one pouzdane i efikasne, da se njihovo korišćenje može ponavljati, da ne izazivaju alergijske ili onkogene efekte te da su dugotrajne i jeftine.

Fejs lifting

Tradicionalno podmlađivanje kože lica postiže se hirurškim operacijama zatezanja kože lica, tzv. fejs liftingom. Primenom botoksa i drugih supstanci za popunjavanje bora injekcijom izbegava se hirurška intervencija, koja je skupa i rizična, jer ponekad može da bude opasna po život ili da dovede do neprijatnih neželjenih efekata.

Primena ovih supstanci je jednostavna, efekat je brz i pacijent se ne izlaže visokim troškovima, niti odustvovanju sa posla i iz socijalne sredine. Tretiranje injekcijama botoksa ili akvamida zadržava se prirodni karakterističan izgled lica pacijenta. Primenom ovih supstanci postiže se i lečenje i korekcija promena na koži nastalih posle određenih bolesti i trauma. Naročito, ožiljaka od akni, opekotina, mehaničkih povreda i sl.

Tretman kože botoks i akvamid injekcijom se može kombinovati. Kombinacija ova dva preparata daje izuzetno poboljšanje u ublažavanju fiziološkog procesa starenja kože i sprečavanja preranog starenja pod dejstvom negativnih faktora iz spoljašnje sredine.

Ukoliko želite novu blistavu i zategnutu kožu lica, možete se obratiti lekarima našeg Doma zdravlja, koji će prema tipu vaše kože i promena na koži predložiti i primeniti najadekvatniji tretman.

Botoks i Akvamid

Botoks je po hemijskom sastavu supstanca, koju proizvode bakterije i daje efekte najduže do šest meseci. U medicini se botoks koristi i za lečenje grča očnih kapaka, zrikavosti, krivošijosti, kod povećanog znojenja pazuha i šaka i dr.

Akvamid je sintetski preparat u obliku gela i ima trajno (doživotno) dejstvo na mestu ubrizgavanja. Ubrizgan u kožu smešta se tako da se potpuno sjedinjuje sa okolnim tkivom te koži daje potpuno prirodan izgled.

medigroup-logo

Služba dermatovenerologije

Dom zdravlja Dr Ristić