Klinički značaj u određivanju
Intolerancija na gluten i celijačna bolest su poremećaji povezani sa negativnim reakcijama na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Kod osoba sa ovim poremećajima konzumacija glutena izaziva imunološki odgovor koji oštećuje sluzokožu tankog creva. Ova oštećenja ometaju apsorpciju hranljivih materija i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se bolest ne leči. Utvrđeno je da određene varijante gena dovode do povećane verovatnoće tj. nasledne predispozicije za razvoj celijačne bolesti i intolerancije na gluten. HLA-DQ2 i HLA-DQ8 genotipovi, specifične varijante gena u okviru HLA sistema (sistema humanih leukocitnih antigena koji igraju ključnu ulogu u imunološkom odgovoru) prisutni su u najvećem broju slučajeva celijakije. Gotovo svi pacijenti sa celijakijom imaju jedan od ova dva genotipa—otprilike 95% obolelih nosi HLA-DQ2, dok preostalih 5% nosi HLA-DQ8. Zbog ove činjenice PCR detekcija HLA-DQ2 i HLA-DQ8 genotipova igra značajnu ulogu u dijagnostici celijačne bolesti, jer omogućava identifikaciju genetičke predispozicije za ovu autoimunu bolest.
Tip uzorka: krv (EDTA).
Obrtno vreme: 10 dana.