Beljenje zuba po vilici

Postupak je jednostavan: u ordinaciji se uzima otisak gornje i donje vilice na osnovu kog se izradi kalup (trej) koji pacijent dobija zajedno sa gelom i nosi kući. U trej se aplicira mala količina gela i nosi se u toku noći. Proces beljenja zuba traje 7–10 dana. Efekat traje 3 godine, nakon čega je potrebno obnoviti postupak kako bi se rezultati održali.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Beljenje zuba je stomatološka procedura koja se obavlja iz estetskih razloga kada su zubi promenili boju nanošenjem gela za izbeljivanje na bazi vodonik-peroksida.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Ova tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje zuba u ordinaciji. Za navedenu intervenciju se koriste izbeljivači visokih koncentracija u strogo kontrolisanim uslovima. Ovi gelovi su na bazi vodonik-peroksida.

Pre početka aplikacije gela mora se zaštititi gingiva (meko tkivo oko zuba), а to se postiže posebnim materijalom koji se aplikuje na gingivu, а zatim polimerizuje specijalnom lampom za polimerizaciju. Na ovaj način gingiva se štiti od štetnog delovanja izbeljivača tokom intervencije.

Intervencija može trajati najviše 60 minuta, jer izbeljivač koji se koristi može naneti najviše tri puta po 20 minuta u pojedinačnim seansama.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Pacijenti se opredeljuju za beljenje zuba iz estetskih razloga. Pacijent nekada prosto želi da ima svetliju nijansu zuba od one koju već ima, a nekada se nakon pojedinih oboljenja zuba i njihove terapije javlja promena boje zuba.

Često se ovaj problem vezuje za endodontski lečene zube, kako pacijenti vole da kažu „mrtve zube“. Boja takvih zubi može jako odudarati od boje ostalih zuba. Takođe, prebojenost zuba se može javiti usled konzumiranja kafe, čajeva, prebojenih pića itd.

Sve gore navedeno stomatolog će uočiti tokom stomatološkog pregleda i pružiće savet koja procedura beljenja zuba je najbolja za pacijenta.

Važne napomene za pacijente

  • Nema posebne pripreme za intervenciju. Pre početka beljenja, stomatolog uklanja meke naslage, ukoliko ih ima, posebnom četkicom i pastom
  • Intervencija traje do 60 minuta
  • Nema perioda oporavka nakon ove intervencije
  • Postoji mogućnost da nakon beljenja zuba pojedini zubi budu osetljivi, ali ta osetljivost uglavnom brzo nestaje.

Naš tim iskusnih stručnjaka