15. MAJ 2018.

Profesor Ljubić uspešno obavio složenu operaciju korišćenjem notes tehnologije

Nova inovativna hirurška tehnologija zvana NOTES ili NOS, po prvi put je primenjena u ovom delu Evrope, u okviru MediGroup sistema, najvećeg privatnog sistema za pružanje zdravstvene nege i zaštite u Srbiji i regionu.

Tim profesora Ljubića je uspešno, u Medigroup bolnici, obavio složenu operaciju na jajnicima, korišćenjem NOS hirurgije, čija se izvrsnost ogleda upravo kroz brz oporavak, te napuštanje bolnice za manje od 24 sata, kao što je to bilo u slučaju pacijentkinje.

NOS je skraćenica za Natural Orifice Surgery (hirurgija kroz prirodne otvore) ili kako ovu tehniku pacijenti već zovu, No Scar (bez ožiljaka). NOTES je skraćenica za Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery (hirurgija kroz prirodne otvore korišćenjem endoskopske tehnologije).

Ova jedinstvena procedura podrazumeva pristup organima stomaka kroz prirodne otvore, uz korišćenje posebno razvijene specijalne tehnologije koja ima mogućnost da se prilagodi samom pristupu i organima koji su od interesa. Hirurška tehnika podrazumeva primenu minimalno invazivne laparoskopske i endoskopske tehnologije koja omogućava manje traume i brži oporavak pacijenata. Prilikom navedene hirurške tehnike se ne prave otvori na koži stomaka, tako da posle operacije nema ožiljaka.

Sprovođenjem specijalne NOTES tehnologije, MediGroup sistem svrstao se u sam vrh ustanova koje u svetu uspešno sprovode ovu hirušku proceduru, a posebno raduje činjenica da se pacijentkinja koju je operisao tim profesora Ljubića brzo i uspešno oporavila i napustila bolnicu za manje od 24 sata.

medigroup-logo

MediGroup