23. JAN 2024.

Test poremećaja štitne žlezde (TRH test)

Test poremećaja štitne žlezde (TRH test) bezbedno i brzo otkriva hormonalni disbalans. Test poremećaja štitne žlezde je ranije bio korišćen za dijagnozu poremećaja funkcije štitaste žlezde, ali otkrivanjem senzitivnog TSH (hormon hipofize koji stimuliše rad štitaste žlezde) je izgubio na svom značaju.

U današnje vreme ovaj test se može koristiti za detektovanje poremećaja drugih hormona hipofize, kao npr za dijagnozu TSH-oma (tumora koji luči TSH), kod dece sa prevremenim pubertetom (gde je odnos LH/FSH povišen), kod sumnje na akromegaliju (povećano lučenje hormona rasta), prolaktinoma (tumor hipofize koji luči hormon prolaktin) ili kod primarnog hipopituitarizma, gde postoji ispad u funkciji više hormona hipofize. TRH (thyrotropin releasing hormone) ili tireotropin oslobađajuci hormon, je peptid koji se sekretuje u hipotalamusu, a koji stimuliše produkciju TSH kao i oslobađanje prolaktina.

Opšta bolnica MediGroup je jedna od dve bolnice u Srbiji koje izvode ovaj test. Uzorak krvi se, posle odgovarajuće pripreme uzima bazno, kao i nakon 20 i 60 minuta nakon aplikacije ampule TRH. Po pristizanju rezultata endokrinolog pristupa analizi odgovora žlezde na stimulaciju, nakon koje može da se definiše prisustvo ili odsustvo ispada ili preteranog lučenja pojedinih hormona hipofize. Ne postoji posebna priprema za ovaj test već se samo pacijentu savetuje da ne doručkuje, da dođe rano ujutro, kako bi se ispoštovali odgovarajući fiziološki ritmovi lučenja hormona. Jedini neželjeni efekat koji se može osetiti je blaga mučnina, vrtoglavica ili metalni ukus u ustima.

medigroup-logo

MediGroup