22. januar 2024.

Značaj i upotreba vitamina D kod beba

Vitamin D je potreban bebama i deci zbog brojnih funkcija koje ima u organizmu. Vitamin D (kalciferol) je vitamin topiv u mastima i možemo ga dobiti putem hrane ili izlaganjem suncu, delovanjem UV zraka na kožu dolazi do aktivacije provitamina u vitamin D. Vitamin D je veoma važan za pravilno funkcionisanje brojnih organa. Neophodan je za metabolizam kalcijuma i fosfora, važan za dobru funkciju srčanog i svih drugih mišića, kao i nerava. Takođe je važan za kožu jer učestvuje u njenoj regeneraciji. Ima važnu ulogu u dobrom funkcionisanju imunološkog (odbrambenog) sistema, a neophodan je i za normalno stvaranje i funkciju insulina u pankreasu, kao i za regulisanje funkcije drugih hormona.

Manjak vitamina D i rahitis kod beba i dece

Kada beba u prvoj godini života nema dovoljno vitamina D nastaje stanje koje se zove rahitis. Kosti su meke i savitljive, deformiše se glava, grudni koš, ali i duge kosti nogu i ruku. Zahvaljujući ranoj primeni D3 400 IJ dnevno danas se u našoj zemlji rahitis kod dece veoma retko sreće. Mada se neki pedijatri ne slažu, preporuka od strane Republičke komisije za zaštitu žena i dece Ministarstva zdravlja je da se od 2. do 12. nedelje starosti daje po jedna kapsula VitD3+K1, čak i u slučajevima kada je dete primilo K vitamin na porođaju.

Bebe moraju dobijati Dvit i to svakodnevno 400 IJ do prvog rođendana, a zatim i prvu zimu posle prvog rođendana. Najčešće preporučeni preparat je "Vigantol", a bebi se daje samo jedna kap jednom dnevno, u bilo koje doba dana, bez obzira na obroke. Kod starije dece nedostatak ovog vitamina može da uzrokuje opštu slabost organizma, nedostatak mišićne snage, veću sklonost infekcijama. Sa obzirom da se veća deca više i češće izlažu suncu i da ga unose u ishrani, nedostatak vitamina D kod starije dece se retko sreće.

Kako davati vitamin D bebama

Često se postavlja pitanje da li davati Dvit bebama sa ranim zatvaranjem velike fontanele, ali se zna da prerano zatvaranje fontanele nije uzrokovano prekomernom dozom Dvit, pa zato i takvim bebama treba davati vit D3. Takođe mnogi roditelji pitaju da li beba koja se hrani adaptiranom mlečnom formulom treba da dobija vitamin D3? Teoretski- ne treba, jer mlečne formule sadrže vitamin D3, međutim, praksa je pokazala da to nije uvek dovoljno da se spreči rahitis, pa većina pedijatara savetuje da se vitamin D3 daje i bebama na veštačkoj ishrani, najčešće svaki drugi ili treći dan. Takođe, roditelji su često uplašeni ako greškom daju nekoliko kapi Dvit umesto preporučene jedne kapi. To ne treba da ih brine, jer to neće dovesti do predoziranja, samo treba da narednih nekoliko dana preskoče davanje vitamina D3. Često se postavlja i pitanje da li davati Vit D3 onog dana kada je dete izlagano suncu, mnogi pedijatri savetuju preskakanje Vit D3 tog dana, ali je sigurno da davanje jedne kapi Vit D3 neće naškoditi detetu bez obzira na šetnju ili boravak na otvorenom.

Prirodnog vitamina D ima u ribi, naročito morskoj (sardele, skuše, losos, haringa). Mleko i mlečni proizvodi su dobar izvor vit D, a ima ga i u žumancetu i iznutricama.

medigroup-logo

MediGroup