Kolonoskopija

Kolonoskopija je endoskopska procedura koja omogućava prikaz izgleda unutrašnjosti celokupnog debelog creva i završni deo tankog creva. Kolonoskopija se izvodi se endoskopskim instrumentom – kolonoskopom, koji ima oblik fleksibilne dugačke cevi sa kamerom na vrhu. Radi se u cilju dijagnostike upala sluznice i patoloških promena debelog creva, a može se raditi i u terapijske svrhe (uklanjanje polipa). U toku kolonoskopije se sa sumnjive promene može uzeti isečak (biopsija) koji se šalje na patohistološku analizu. Uslugu obavlja prof. dr Vojislav Perišić.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Dijagnostička kolonoskopija je endoskopska procedura pomoću koje se kolonoskopom vizualizije unutrašnjost debelog creva i završnog dela tankog creva.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Pregled se obavlja u ležećem položaju na levom boku. Kolonoskop se uvodi kroz anus. U debelo crevo se pod pritiskom ubacuje vazduh kako bi se crevo proširilo. Ovim postupkom sluznica creva postaje vidljivija. Tokom pregleda se usled ovog manevra mogu javiti nadutost i grčevi.

Proceduru je moguće obaviti u kratkotrajnoj analgosedaciji koja omogućava da pacijent spava tokom pregleda.

Sluznica se pažljivo pregleda, kako prilikom plasiranja, tako i prilikom izvlačenja kolonoskopa. Ukoliko postoje promene na sluznici, tokom pregleda se obavlja i biopsija, a isečci se šalju na patohistološku analizu. Sa druge strane, ukoliko se uoče polipi (benigne izrasline), oni se odstranjuju u toku ovog pregleda, a materijal se takođe šalje na patohistološku analizu.

Nakon pregleda pacijent se uglavnom oseća dobro.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja pregled – simptomi, bolesti, stanja

Diijagnostička kolonoskopija se obavlja najčešće po uputu od strane gastroenterologa, opšteg hirurga, ali i lekara drugih specijalnosti. Dijagnostička kolonoskopija se izvodi kod sledećih simptoma, bolesti i stanja:

 • bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, nadimanje (ne postoji jasan utvrđen uzrok pomoću neinvazivnih dijagnostičkih procedura)
 • zatvor, učestale retke stolice, prisustvo krvi i sluzi u stolici
 • pojava crne stolice (ukoliko je nalaz gastroskopije uredan)
 • anamnestički podaci o prisustvu karcinoma debelog creva u porodici
 • dijagnostika inflamatornih bolesti creva
 • anemija
 • pozitivan test na okultno krvarenje i dr.

Važne napomene za pacijente

Pregled traje oko 45 minuta i može se obavljati u kratkotrajnoj intravenoznoj anesteziji.

Priprema za kolonoskopiju počinje par dana pre zakazanog pregleda, a obavlja se na sledeći način:

 • Tri do pet dana pre kolonoskopije ne jesti hranu koja sadrži semenke (susam, grožđe, musli, paprika, paradajz, kivi, laneno seme i sl.).
 • Dva dana pre kolonoskopije ne konzumirati hranu koja nadima (pasulj, grašak, sveže voće i povrće, mleko, mlečne proizvode, spanać, blitvu, brokoli, zelenu salatu).
 • Možete jesti dvopek, bareno posno meso, posnu supu sa parčetom hleba, krompir-pire, puding, sladoled.
 • Dan pre zakazane kolonoskopije konzumirati samo bistre supe (supe bez rezanca, mesa, šargarepe), bistri sok od jabuke, čajeve, vodu.

 

Priprema:

MoviPrep® – u kutiji se nalaze 2 providne kese sa po parom kesica A i B. Svaki par (kesicu A i B) treba zajedno rastvoriti u 1 litar vode. Rastvaranje treba uraditi u dovoljno velikoj posudi u kojoj se sadržaj kesica rastvara blagim mešanjem (nikako mućkanjem) i to dok se ne dobije providan ili blago zamućen rastvor.

Ukoliko je intervencija zakazana u prepodnevnim satima priprema počinje DAN PRE:

Prvi litar pripremljenog rastvora popiti dan pre zakazanog pregleda u 13 č. Prvi litar pripremljenog rastvora ispijati polako (jedna čaša na svakih 15 minuta) da se ne bi pojavila mučnina. Nakon ispijanja rastvora popiti još minimum dve čaše vode (pola litra).
Drugi litar pripremljenog rastvora ispiti u 18 č isti dan. Drugi litar pripremljenog rastvora ispijati polako (jedna čaša na svakih 15 minuta) da se ne bi pojavila mučnina. Nakon ispijanja rastvora popiti još minimum dve čaše vode (pola litra).

Ukoliko je intervencija zakazana u poslepodnevnim satima priprema počinje DAN PRE:

Prvi litar pripremljenog rastvora popiti dan pre zakazane procedure u 16 č. Prvi litar ispijati polako (jedna čaša na svakih 15 minuta) da se ne bi pojavila mučnina. Nakon ispijanja rastvora popiti minimum još dve čaše vode (pola litra).
Drugi litar pripremljenog rastvora ispiti na dan procedure. Sa ispijanjem rastvora završiti najmanje 6 č pre zakazanog termina. Drugi litar pripremljenog rastvora ispijati polako (jedna čaša na svakih 15 minuta) da se ne bi pojavila mučnina. Nakon ispijanja rastvora popiti još minimum dve čaše vode (pola litra).

Napomene:

1. U toku pripreme pacijent treba da uzima redovnu terapiju. Ukoliko koristi lekove,  na dan kolonoskopije treba uzeti terapiju uz gutljaj vode.

2. Ako pacijent uzima preparate gvožđa, obavezno obustaviti terapiju 5 dana pre kolonoskopije.

3. Ukoliko pacijent koristi lekove za „razređivanje” krvi (na primer: Aspirin, Cardiopirin, Farin, Sintrom, Sincum, Pradaxa, Plavix, Antiagrex, Clopidogrel ili bilo koji drugi antiagregacioni lek) potrebno je da se konsultuje se sa ordinirajućim lekarom.

4. Ako je pacijent dijabetičar i koristi insulin, obavezno je konsultacije sa endokrinologom radi dobijanja saveta o pripremi.

5. Ako je pacijent na dijalizi, obavezno je konsultacije sa nefrologom radi dobijanja saveta o načinu pripreme.

Na dan intervencije ne jesti i ne piti ništa minimum 6 č pre termina procedure. Redovna terapija (lekovi) se mogu popiti uz malo vode.

NEOPHODNE ANALIZE koje ne treba da budu starije od 7 dana doneti na dan obavljanja kolonoskopije, uz ostalu medicinsku dokumentaciju:

−Krvna grupa i Rh-faktor;
−Kompletna krvna slika (KKS);
−INR, urea, kreatinin;
−Faktori koagulacije: PT, aPTT;

Ukoliko kolonoskopiju obavljate u opštoj anesteziji, neophodno je doneti na uvid i internistički pregled sa EKG zapisom i saglasnost za obavljanje pregleda u opštoj anesteziji.

Obavezan negativan test na SarsCov2 – brzi antigenski test ili PCR koji nijestariji od 48 č.