Pregled kardiologa

Klasičan pregled specijaliste kardiologa koji podrazumeva razgovor sa pacijentom u okviru anamneze, fizikalni auskultatorni pregled srca i magistralnih krvnih sudova, auskultaciju pluća i opšti internistički pregled, sagledavanje opšteg statusa, merenje krvnog pritiska i pulsa, tumačenje laboratorijskih nalaza, dijagnostičkih procedura i drugih nalaza iz medicinske dokumentacije, postavljanje dijagnoze i određivanje terapije.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Pregled kardiologa obavlja lekar specijalista interne medicine – supspecijalista kardiologije u cilju dijagnostikovanja i lečenja bolesti srca i krvnih sudova. Značaj pregleda kardiologa je u tome što može na vreme otkriti pojedina srčana oboljenja, dati adekvatnu terapiju i preporučiti dalje načine lečenja srčanih oboljenja. Kardiološki pregledi se zakazuju i preventivno. Zadatak kardiologa je da ukaže na štetnost određenih navika kao što su na primer pušenje cigareta, fizička neaktivnost, povišene masnoće u krvi, povećana telesna težina itd., koje bi mogle dovesti do razvoja srčanih bolesti ili pak do pogoršanja već postojećih oboljenja.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Pregled se obavlja u kardiološkoj ambulanti. U njemu učestvuje medicinski tehničar/sestra i lekar specijalista interne medicine – kardiolog.

Pregled kardiologa obuhvata:

  • Anamnezu – razgovor sa pacijentom o tegobama
  • Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji)
  • fizikalni pregled: inspekciju, palpaciju, auskultaciju, merenje krvnog pritiska, EKG zapis i njegovo tumačenje. Auskultacija (slušanje rada srca i pluća) se obavlja uz pomoć stetoskopa i jedan je od najznačajnijih delova pregleda interniste kardiologa, jer predstavlja način na koji se može postaviti sumnja na postojanje različitih srčanih oboljenja. Aparat za merenje krvnog pritiska služi za merenje vrednosti arterijskog krvnog pritiska (sistolnog – tzv. gornjeg pritiska i dijastolnog – tzv. donjeg pritiska). Normalna vrednost arterijskog krvnog pritiska iznosi 120/80 mmHg.
  • savet i preporuku za dalje lečenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvučni pregled srca, rentgensko snimanje, test opterećenja srca, koronarografija, itd.).

 

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Kardiološki pregled sa ultrazvučnim pregledom srca se obavlja u cilju prevencije, dijagnostikovanja i lečenja bolesti srca i krvnih sudova.

Ukoliko imate neku od sledećih tegoba može postojati potreba da obavite pregled kod interniste kardiologa sa ultrazvučnim pregledom srca:
bol u grudima (stezanje, pritisak) koji može biti sa propagacijom i bez nje – širenja u ruku ili ostale delove grudnog koša, osećaj lupanja srca, preskakanja srca, nepravilnog srčanog rada, pauza u srčanom radu, otežano disanje, nedostatak vazduha, gubitak daha i osećaj gušenja, malaksalost, nesvesticu, vrtoglavicu, brzo umaranje, oticanje potkolenica, nadutost stomaka, nemogućnost ležanja na ravnom uzglavlju, gubitak svesti, glavobolju, zujanje u ušima…

Bolesnici sa preležanim srčanim udarom, ili pak u pripremi za koronarografiju, zatim bolesnici sa upalom srčanog mišića ili srčane maramice, bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom, problemima sa srčanim zaliscima, sa prisutnim šumom na srcu, zatim bolesnici koji su imali revakularizaciju srčanog mišića sa bajpasom, koji su operisali ili menjali srčane zaliske, sa urođenim i stečenim srčanim manama… treba da dođu na pregled kod kardiologa.

Takođe potpuno zdrave osobe u cilju procene funkcije srca i sportisti trebalo bi da urade kardiološki pregled sa ultrazvukom srca.

Važne napomene za pacijente

  • Pregled traje 20 do 30 minuta, po potrebi i duže
  • Ne postoji posebna priprema za pregled kardiologa
  • Pregled je potpuno bezbolan.

Naš tim iskusnih stručnjaka