23. JAN 2024.

Ekcem – uzroci, simptomi, lečenje

Ekcem je zapaljensko oboljenje kože u čijoj osnovi je imunološka reakcija pokrenuta različitim alergenima. Postojanje alergena, njihovih fragmenata ili imitatora u koži posledica je oštećenja kožne barijere. Razlikujemo akutni ekcem (crvena, topla, vlažna koža) i onaj hronični (zadebljana koža naglašenog crteža, sivkasta perut), uvek praćen svrabom. Češanje intenzivira ekcemsku reakciju, svrab postaje izraženiji, što čini začaran, zatvoren krug.

Osobe atopske konstitucije imaju ekcem koji je u znatnoj meri genetski determinisan, a izazvan i pogoršan faktorima spolje sredine. Može biti posledica oštećenja kože fizičkim, hemijskim i mehaničkim faktorima (ekstremne temperature, deterdženti..), što je preduslov za prodiranje alergena u kožu. Postoji i grupa endogenih ekcema, koji nastaju kao manifestacija određenih zbivanja u organizmu.

Ekcemu su podložnije osobe koje se često peru sapunom, dugotrajno, pretoplom vodom, uz upotrebu različitih agresivnih deterdženata, te oni koji profesionalno izlažu svoju kožu razređivačima, acetonima, mašinskim uljima, akrilatnim bojama, niklu, preparatima za štavljenje kože, pesticidima.. Svaki ekcem se pogoršava u stanjima psihičke napetosti.

U lečenju ekcema je najvažnije prekinuti krug svrab-češanje-svrab, što se postiže upotrebom krema i masti koje sprečavaju dehidrataciju kože. Ukoliko to nije dovoljno, preporučuju se kortikosteroidni preparati, topikalni imunomodulatori, pa čak i antibiotici. Nekad je, međutim, neophodno pristupiti sistemskoj terapiji. Ipak, ako izostane adekvatna nega kože, lečenje neće biti uspešno bez obzira na kvalitet preparata.

Nina Avakumović

dr Nina Avakumović

spec. dermatologije Dom Zdravlja Dr Ristić