23. januar 2024.

Rosacea – hronično crvenilo lica

Rosacea, (lat. rosaceus - ružičast) je često oboljenje kože lica koje zbog crvenila i ponekad bubuljičavog izgleda ostavlja psihološke, socijalne i profesionalne probleme.

Rosacea je hronična bolest koja zahvata kožu lica u vidu crvenila, a nekada se mogu javiti povremene epizode zažarenosti. Rosacea može pored lica zahvatiti vrat, grudi, kožu glave ili uši. Kako vreme odmiče, na zahvaćenoj koži koja je crvene boje javljaju se prošireni kapilari. Ukoliko se ne leči pojavljuju se bubuljice i sitne gnojanice, a u ozbiljnim slučajevima veliki, otečen i crven nos.

Rosacea se češće dijagnostikuje kod žena, ali se kod muškaraca sreću teži oblici bolesti. Javlja se u srednjem životnom dobu.

Rosacea se ne može preneti na drugu osobu, ali postoji genetska predispozicija.

Uzrok nastajanja rosacee

Tačan uzrok nastanka rosacee je nije u potpunosti poznat, ali više faktora igra ulogu u njenom nastajanju. Osobe sa rosaceom imaju konstitucionalno crveno lice i sklone su naletima facijalnog eritema usled vazodilatacije izazvane toplotom, emocionalnim reakcijama, hormonalnim uticajem i uzimanjem začinjene hrane i alkohola.

Rosacea može biti izazvana iritacijom folikula, fotooštećenjem kože, prisustvom bakterija i parazita (Demodex folliculorum), oštećenjem vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože, preteranim imunskim ili inflamatornim odgovorom. Takođe, postoji veza između aktivacije inflamatornog puta usled prisustva nekih bakterija na parazitu, Demodexu.

Crvene bubuljice koje veoma podsećaju na one koje se pojavljuju kod akni, mogu se videti u centralnim delovima lica.

Dijagnoza i terapija rosacee

Bolest se dijagnostikuje u četiri stepena: počevši od blagog stepena u vidu crvenila, na kome se razvijaju tačkaste i crtaste teleangiektazije do najizraženijeg gde su prisutne bubuljice i otečen i veliki nos. Na zahvaćenom predelu koža je hipertrofična, neravna sa proširenim folikulima i brojnim teleangiektazijama. Lezije nastaju usled sebacealne i fibrozne hiperplazije.

Diferencijano dijagnostički dolazi u obzir seboroični i steroidni dermatitis, facijalni eritem kod sistemskog lupusa, a hronične papulozne lezije rosacee treba razlikovati od sarkoidoze.

Terapija rosacee zavisi od stepena izraženosti promena. Veoma je važna nega kod rosacee, kod koje je koža veoma osetljiva na različite kozmetske preparate. Terapija može biti lokalna, antiinflamatorna, zaštitna od UVA zračenja i sistemska kada se koriste antibiotici, antihistaminici (zbog svog antiinflamatornog dejstva), i drugi.

medigroup-logo

MediGroup