Cistektomija – otvorena

Radi se o otvorenoj ginekološkoj operaciji uklanjanja ciste sa jajnika u uslovima kada nije moguće uraditi laparoskopsku operaciju. Operacija se izvodi operativnom tehnikom niskim poprečnim rezom neposredno iznad sinfize.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Cistektomija je ginekološka intervencija kojom se uklanja cista (izraslina) na jajniku operativnim putem. U zavisnosti od toga o kojoj vrsti ciste se radi, zavisi i način operacije, odnosno, da li se radi otvorena ili laparoskopska cistektomija.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Za oba tipa cistektomije (otvorena i laparaskopska) potrebna je preoprativna priprema uz anesteziološku konsultaciju.

Prioritetno se razmatra laparoskopska operacija (minimalno invazivna), zbog minimalnih povreda tkiva i znatno kraćeg perioda oporavka u odnosu na otvorenu operaciju.
Kod laparoskopske cistektomije načini se više malih rezova dužine do 1–2 cm, taman toliko da prođu instrumenti sa kamerom. Postupak unutar trbušne duplje je isti kao i kod otvorene. Specifičnost laparoskopske operacije ogleda se u tome što se uvek radi u opštoj endotrahealnoj anesteziji. Da bi se uopšte mogla izvesti ova hirurška tehnika, neophodno je u prostor trbuha uduvati medicinski gas. Taj gas se nakon završene operacije izduva, a eventualno zaostala mala količina se spontano resorbuje.

Otvorena cistektomija podrazumeva izvođenje u opštoj ili regionalnoj anesteziji. Nakon uvođenja u anesteziju načini se rez, otvara se trbuh po slojevima, uz nadzor drugih organa, cista se identifikuje i odstranjuje. Posle se tkiva zatvaraju po slojevima.
Nekad je usled komplikacija neophodno izvršiti tzv. konverziju, odnosno da se iz predviđene laparoskopske operacije, pređe na otvorenu. Razlog tome može biti i nepristupačnost organa odnosno ciste.

Kao i kod bilo koje druge hirurške intervencije, tako i kod od ovih operacija postoje rizici od iskrvarenja, kao i od povreda lokalnog tkiva ili organa, kao i postojanje rizika od tromboembolije, infekcije i rizika koji nosi anestezija.

Ukoliko se posle otpuštanja iz bolnice pojavi temperatura, bol u stomaku ili krvarenje, potrebno je javiti se neodložno operatoru/ginekologu.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Cista predstavlja izraslinu na jajniku koja je najčešće ispunjena tečnim sadržajem. Uvidom u analize i nalaz ultrazvuka ako se pacijentkinji ustanovi da ima cistu na jajniku, ginekolog predlaže operativno lečenje.

Od pretpostavke o kojoj vrsti ciste se radi, zavisi i način operacije, odnosno, da li se radi otvorena ili laparoskopska operacija. Na tu odluku utiču drugi faktori poput starosne dobi pacijentkinje, predikcija daljeg lečenja, prethodne hirurške intervencije, i drugo.

Važne napomene za pacijente

  • Izvodi se u bolničkim uslovima uz anesteziju
  • Otpust iz bolnice nakon otvorene cistektomije može očekivati oko četvrtog dana
  • Otpust iz bolnice nakon laporoskopske cistektomije može očekivati već drugog dana

Naš tim iskusnih stručnjaka