Serklaž u opštoj anesteziji

Kružno prišivanje grlića materice u cilju sprečavanja njegovog širenja i spontanog pobačaja. Obavlja se u opštoj anesteziji uz terapiju i oporavak u dnevnoj bolnici.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Serklaž (šivenje grlića) je ginekološka procedura koja se obavlja ukoliko gravidan grlić materice počne da se otvara mnogo pre termina porođaja.

Otvaranje može biti posledica prethodnih operacija na grliću materice, vaginalne infekcije u trudnoći ili anatomske insuficijencije. To stanje direktno vodi u preteći spontani pobačaj. Ukoliko je trudnoća vitalna i dobro se razvija, onda je neophodno izvršiti serklaž.

U čak 85% slučajeva ova metoda sprečava spontani pobačaj, te se preporučuje posebno kod trudnoća do 24. nedelje.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Serklaž se najčešće izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, ređe u lokalnoj anesteziji. Intervencija traje oko 20 minuta, a izvodi se u ginekološkom položaju. Pre intervencije trudnica obustavlja unos tečnosti i hrane najmanje 4 sata pre planirane intervencije.

Grlić se šije koncem koji se skida tri sedmice pre predviđenog termina za porođaj.

Bez obzira na to što je grlić nakon uspešno postavljenog serklaža siguran, trudnici se preporučuje mirovanje.

Neposredno pre i posle intervencije trudnica dobija neophodnu antibiotsku terapiju. Nakon buđenja u trajanju od par sati, trudnica se vraća u svoju sobu. Otpust se uglavnom planira za sutradan.

Najčešća komlikacija serklaža je mogućnost pucanja vodenjaka i oticanje plodove vode, što dovodi do spontanog pobačaja. Takođe postoji mogućnost da se serklaž ne može uspešno izvršiti vaginalnim putem, već se mora primeniti abdominalni pristup, što je mnogo rizičnije za bebu.

Rizici od infekcije su visoki. Plodova voda je dobra podloga za bakterijsku infekciju. Rizik od krvarenja svakako postoji, ali je manji. Primena opšte anestezije takođe nosi svoje rizike.

Ukoliko pacijentkinja primeti da posle otpusta ističe  bistra voda koja može i ne mora da ima specifičan miris, ukoliko se pojavi krvarenje većeg inteziteta ili dobije povišenu telesnu temperaturu, neophodno je da se odmah javi ginekologu.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Ukoliko gravidan grlić materice počne da se otvara mnogo pre termina porođaja, a trudnoća je vitalna i dobro se razvija, neophodno je izvršiti šivenje grlića.

Serklaž se primenjuje kada se pregledom ustanovi da je spoljašnje ušće grlića dilatirano (otvoreno) za 0,5 do 1, pa čak i do 2 cm.

Važne napomene za pacijente

  • Procedura traje oko 20 minuta
  • Procedura se preporučuje posebno kod trudnoća do 24. nedelje
  • Najčešće izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, ređe u lokalnoj anesteziji
  • Procedura nosi izvesne rizike sa kojima će ginekolog upoznati pacijentkinju.