Operacija krajnika u opštoj anesteziji

Hirurška intervencija kojom se u opštoj endotrahealnoj anesteziji uklanjaju krajnici u celosti (tonzilektomija) ili delimično (tonzilotomija) kroz usta. Može se izvoditi i ultrazvučnim nožem. Tada je reč o jednodnevnoj hirurgiji koja minimalno oštećuje okolno tkivo i skraćuje postoperativni tok.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Operacija krajnika ili tonzilektomija predstavlja uklanjanje limfnog tkiva kružnog oblika koje se nalaze sa obe strane zadnjeg dela ždrela i u delu nosnog dela ždela (poznatiji kao treći krajnik) kroz usnu duplju. Pregledom, uz dodatnu dijagnostiku, ukoliko postoje indikacije, lekar specijalista otorinolaringologije (ORL) uputiće  pacijente na ovu vrstu intervencije.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Sve hiruške intervencije koje se obavljaju u opštoj anesteziji zahtevaju stručno mišljenje i pregled lekara specijaliste interne medicine (za odrasle) ili pedijatrije (za decu) za dobijanje saglasnosti da je zdravstveno stanje pacijenta zadovoljavajuće za uvođenje u opštu anesteziju.

Nakon dobijanja saglasnosti za opštu anesteziju pacijent odlazi na pregled kod lekara specijaliste otorinolaringologije gde će mu biti zakazan termin za operativno lečenje. Tokom ovog pregleda pacijenti dobijaju detaljna upustva kako da se pripreme kod kuće pre dolaska na intervenciju.

Nakon prijema pacijenti se pripremaju za ulazak u operacionu salu. Pacijenti su u stalnom kontaktu sa stručnim osobljem i u potpunosti upućeni u postupak intervencije. Dobijaju instrukcije od anesteziologa koji će ih uvesti u opštu anesteziju.

Operaciju krajnika – tonzilektomiju obavljaju lekari specijalisti ORL. Sama operacija se odvija u relativno kratkom vremenskom periodu, najčešće oko 20 minuta.

Nakon završetka intervencije i prestanka dejstva anestezije pacijenti će biti smešteni na odeljenju za opservaciju. Potom, kada se potpuno stabilizuje zdravstveno stanje, pacijenti se premeštaju na odeljenje otorinolaringologije.

U najvećem broju slučajeva postoperativni tok je uredan. Nakon operacije i buđenja iz anestezije pacijenti će osetiti blagi bol u predelu ždrela, a gutanje će biti otežano. Pacijenti će dobiti adekvatnu terapiju za ublažavanje bola.

Intervencija može biti ambulantna, što znači da pacijenti mogu istog dana biti otpušteni na kućno lečenje. Ukoliko postoje indikacije za produženo praćenje oporavka, o čemu će odlučiti lekar – operator, pacijenti će ostati u bolnici 1 do 2 dana.

Tkivo tonzila može biti poslato na patohistološko ili mirobiološko ispitivanje u zavisnosti od odluke lekara.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Operacija krajnika (tonzilektomija) je intervencija na koju lekari najčešće upućuju pacijente u sledećim stanjima:

 • Česte ili stalne upale/infekcije grla
 • Česte upale uha
 • Otežano disanje ili otežano gutanje
 • Asimetrija krajnika, njihov nepravilan obli
 • Opstruktnivna apnea tokom sna
 • Hrkanje, oslabljeno čulo mirisa
 • Stanja nakon preležane infekcije virusom Epštej-Bar (EBV)
 • Druga stanja koja su po proceni lekara uzrokovana patološkim procesima krajnika.

Važne napomene za pacijente

 • Prilikom prvog pregleda pacijent treba da obavesti lekara o lekovima koje koristi.
 • Potrebno je poneti medicinsku dokumentaciju o lečenju hroničnih bolesti
 • Potrebno je prijaviti lekaru ukoliko postoje alergijske reakcije na lekove.
 • Pacijenti će na pregledu biti detaljno upućeni u pripremu za operaciju
 • Intervencija može biti ambulatna, odnosno moguće je obaviti je tokom jednog dana, ali će o dužini bolničkog lečenja odlučiti lekar
 • Oporavak nakon uklanjanja nepčanih krajnika traje oko desetak dana.
 • Nakon otpuštanja na kućno lečenje pacijent dobija detaljna uputstva o pravilnoj kućnoj nezi, načinu ishrane i drugom.
 • Sva pitanja i nedoumice oko intervencije pacijent može razrešiti tokom razgovora na pregledu kod lekara specijaliste otorinolaringologije (ORL).

Naš tim iskusnih stručnjaka