Mezoterapija (lica, vrata i dekoltea)

Mezoterapija je medicinski postupak u kojem se veoma male količine farmaceutskih proizvoda, vitamina, minerala i aminokiselina, ubrizgavaju u mezoderm (srednji sloj kože). Aktivne materije se mogu ubrizgavati u kožu tankim iglicama ili se mogu unositi uz pomoć aparata. Kokteli se određuju po priznatim protokolima uzimajući u obzir stanje koje se tretira, mesto i efekat koji se želi postići. Koktel i shema lečenja se pripremaju individualno nakon uvida u zdravstveno stanje. Mezoterapija se može primeniti na lice, vrat, dekolte, šake, ali i na sve ostale regije tela. Postupak uključuje višestruke mikroinjekcije u lokaliziovanim područjima. Postupak traje 20–30 minuta uz minimalane neudobnosti. Preparati koji se koriste doprinose i detoksikaciji organizma.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Mezoterapija – lipoliza je je metoda injektovanja lipolitičkih koktela koji se unose u masno tkivo tankim iglicama, pri čemu dolazi do destrukcije masnih ćelija što rezultira odstranjenjem lokalnih masnih naslaga.

Lipoliza je jednostavna procedura, a ključ uspeha mezoterapije je dobra kombinacija raznih koktela sa drugim metodama koja se pravi za svakog pacijenta  kako bi se postigao maksimalan efekat.

Iako je uklanjanje viška masnoće tradicionalno hiruškom metodom liposukcije efikacno, ono izaziva zabrinutost kod pacijentkinja zbog operacije, anestezije i vremena oporavka. Tehnika lipolize je neinvazivna i bezbolna metoda kojom se postiže rastvaranje masti i istovremeno dolazi do preoblikovanja tela.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

U zavisnosti od potrebe svakog organizma koža se obogaćuje odgovarajućom kombinacijom supstanci koje su rastvorljive u mastima (fosfatidilholin, kofein i dr.), vazodilatatora, učvrščivača, vitamina, aminokiselina i drugih hranjivih materija koje sprečavaju ćelije da skladište masti i imaju za cilj razgradnju masnih ćelija, smanjenje celulita i poboljšanje cirkulacije krvi.

U sklopu pripreme za lipolizu trebalo bi izbegavati aspirin i druge nestreoidne antiinflamatorne lekove oko nedelju dana pre procedure. Ovi lekovi mogu povećati rizik od krvarenja i modrica tokom mezoterapije.

Tokom lečenja i perioda oporavka treba izbegavati konzumiranje alkohola, jer se masti razlažu kroz jetru, sunčanje i solarijum.

Pre primene tretmana na područje se nanosi posebna anestetička krema, što mezoterapiju lipolize čini dobro podnošljivom procedurom.

Lekar finim tankim iglama ulazi pod kožu (potkožno masno tkivo) problematičnih regija ubrizgavajući koktele koji će dovesti do postepene razgradnje masti u narednih mesec dana.

Procedura traje do 15 minuta.

Željeni estetski rezultati mezoterapije lipolize se postižu kumulativno, pa se preporučuje 6–8 tretmana u intervalima od 10 do15 dana. Za još impresivnije rezultate preporučuje se da se mezoterapija kombinuje sa drugim metodama.

Od 24 do 72 sata posle procedure mogu se javiti neželjeni efekti lipolize (crvenilo, svrab, modrice, otoci, bol koji podseća na upalu mišića), ali se oni povlače ubrzo nakon tretmana. Intezitet neželjenih efekata zavisi od tipa i osetljivosti kože i individualan je za svaku pacijentkinju.

Nakon tretmana pacijenti se vraćaju uobičajenim životnim aktivnostima i nije potrebna nikakva nega.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Mezoterapija – lipoliza je jedna od najuspešnijih metoda neinvazivne lokalne lipolize koju danas nude estetska medicina i dermatologija.

Ova metoda se primenjuje na skoro svima regijama na kojima se nalazi akumulirana lokalizovana masnoća kao što su stomak, butane, zadnjica, ruke, brada.

Koristi se i za ispravljanje manjih nesavršenosti nakon liposukcije.

Primetno koriguje i celulit i izgled „pomorandžine” kore.

Lipoliza nije pogodna za gubitak težine (mršavljenje), već je postupak uklanjanja lokalizovanih masnih naslaga, pri čemu se gube centimetri u obimu što dovodi do preoblikovanja tela. Ovu metodu treba kombinovati sa zdravim načinom života (uravnotežena ishrana, fizička aktivnost, dovoljan unos tečnosti) kako bi se postigli optimalni rezultati.

Lipolizu ne bi trebalo primenjivati tokom trudnoće i dojenja, kod nekih bolesti kao što su dijabetes, autoimune bolesti, kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji i dr.

Prednosti mezoterapije – lipolize u odnosu na tradicionalnu liposukciju su:

  • mezoterapija je bezbolna procedura (mogu se upotrebiti lokalne anestetičke kreme), nije potrebna sedacija, pacijent izlazi iz ordinacije odmah posle tetmana, dok se liposukcija obavlja u anesteziji , pacijent ima bolove posle operacije koji traju nedeljama tokom zarastanja,
  • posle mezoterapije nema ožiljaka, iako se mogu javiti otok i modrice koje prolaze nakon nekoliko dana, dok kod liposukcije ostaju ožiljci.

Važne napomene za pacijente

  • Mezoterapija – lipoliza je je metoda injektovanja lipolitičkih koktela koji se aplikuju u masno tkivo, dovode do destrukcije masnih ćelija i u narednih mesec dana tope masne naslage
  • Mezoterapija – lipoliza je brz tretman bez težih neželjenih efekata nakon kog se pacijent vraća odmah svojim svakodnevnim aktivnostima
  • Nakon završetka tretmana nije potrebna posebna nega.

Naš tim iskusnih stručnjaka