Izbeljivanje zuba je stomatološka procedura koja se obavlja iz estetskih razloga kada su zubi promenili boju. Procedura podrazumeva nanošenje gela za izbeljivanje zuba na bazi vodonik peroksida.

Kako se vrši izbeljivanje zuba

Ova tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje zuba u ordinaciji. Za navedenu intervenciju se koriste izbeljivači visokih koncentracija u strogo kontrolisanim uslovima. Ovi gelovi su na bazi vodonik peroksida. 

Pre početka aplikacije gela, mora se zaštititi gingiva (meko tkivo oko zuba), to se postiže posebnim materijalom, koji se aplikuje na gingivu, zatim polimerizuje, specijalnom lampom za polimerizaciju. Na ovaj način gingiva se štiti od štetnog delovanja izbeljivača tokom intervencije.

Intervencija može trajati najviše 60 min, jer izbeljivač koji se koristi može naneti najviše tri puta po 20 min. u pojedinačnim seansama.

Zašto se pacijenti odlučuju na izbeljivanje zuba

Pacijenti se opredeljuju za beljenje zuba iz estetskih razloga. Pacijent nekada prosto želi da ima svetliju nijansu zuba od one koju već ima, a nekada se nakon pojedinih oboljenja zuba i njihove terapije javlja promena boje zuba. 

Često se ovaj problem vezuje za endodontski lečene zube, kako pacijenti vole da kažu "mrtve zube". Takvi zubi mogu jako odudarati od boje ostalih zuba.  Takođe, prebojenost zuba se može javiti usled konzumiranja kafe, čajeva, prebojenih pića, itd.

Sve gore navedeno će stomatolog uočiti tokom stomatološkog pregleda, i pružiće savet koja procedura beljenja zuba je najbolja za pacijenta. 

Važne napomene za pacijente

- Nema posebne pripreme za intervenciju. Pre početka beljenja, stomatolog ukloni meke naslage, ukoliko ih ima, posebnom četkicom i pastom.
- Intervencija traje do 60 minuta.
- Nema perioda oporavka nakon ove intervencije
- Postoji mogućnost da nakon beljenja zuba pojedini zubi budu osetljivi, ali ta osetljivost uglavnom brzo nestaje

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Dom zdravlja MediGroup dr Ristić Pariske komune
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi14700 RSD

Lekari koji vrše uslugu:

Informacije i zakazivanje

Opšta stomatologija i dijagnostika

Stomatološke intervencije