23. JAN 2024.

Akne u menopauzi

Akne nisu više isključivo problem koji se javlja u pubertetu i sa njim zavšava. Sve više ženskih osoba koje sa aknama se suočavaju i godinama kasnije, pa čak i tokom menopauze. Glavni uzroci nastanka akni se povezuju sa izraženim uticajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (tzv. androgena), kao i na hormonalne oscilacije koje se javljaju tokom perimenopauze (premenopauza) i menopauze.

Uzroci nastanka akni u menopauzi

Hormonalne oscilacije se događaju i kod mladih, u pubertetu, koji takođe imaju tegoba sa aknoznom kožom. Nekada je to prolazan problem, a nekada osobe zbog njega pate godinama u vreme kada većini nedostaje samopouzdanja i sigurnosti.

Menopauzalne akne nastaju kao rezultat povišenih vrednosti progesterona (uz manjak estrogena) koji snažno stimulišu lojne žlezde (sebacealne) na povećanu proizvodnju sebuma ili masnoće. Stres, koji je danas gotovo nemoguće izbeći, stimuliše nadbubrežnu žlezdu na prozvodnju i lučenje hormona stresa – kortizola i još jednog androgenog hormona koji se naziva dehidroepiandrosteron (ili jednostavnije DHEA).

Povišena visina ovih hormona u krvi deluje na ubrazanije stvaranje sebuma ili masnoće u lojnim žlezdama (kojih ima najviše na licu), njegovo nakupljanje u izvodnim kanalićima ovih žlezda, odnosno u porama kože, dolazi do opadanja imunološke odpornosti kože, razmnožavanja bakterija koje su prisutne na koži, što sve stvara povoljne uslove za nastanak i razvoj upalnih akni.

Mnogi zdravstveni stručnjaci veruju da osobe ženskog pola koje su na hormonskoj supstitucionoj terapiji imaju manji rizik da ponovo proživljavaju iskustva sa aknama u odrasloj dobi, zbog kontrolisane visine hormona u krvi. U svakom slučaju sa lekarom treba razmotriti sve opcije lečenja akni a posebno ako menopauzu prate izražene hormonalne varijacije.

Danas je zaista dostupno mnogo drugih opcija i vrlo uspešnih metoda lečenja akni: sistemska terapija, lokalna, (antibiotici, hormoni ili biljni preparati) ili Instrumentalno.

Bez obzira na godine, akne su i dalje akne, te slobodno potražite preparate koji su namenjeni za njihovu terapiju. Uvek vodite računa da preparat koji odaberete ne isušuje kožu, jer je to najčešći neželjeni efekat svih preparata.

Terapija akni i kože u menopauzi

Lečenje akni počinje sa redovnom negom kože lica. Kozmetička industrija nudi veliko izbor preparata, posebno biljnog porekla, za čišćenje kože koji imaju blag efekat i čuvaju vodenu barijeru u koži.

Preporučuju se preparati sa salicilnom kiselinom, mikrokapsulirani retinol, benzoil peroksid ili biljni preparati koji sadrže umirujuće i dezinfekcione sastojke. Retinol je možda i najbolji izbor za akne u odrasloj dobi. Retinol ne samo da kontroliše veličinu pora, odljušćuje kožu od nakupljenih nečistoća unutar pora, nego i izvrsno stimuliše sintezu kolagena i hijaluronske kiseline. Retinol je idealan i kao anti-age i antiackne tretman.

Pored terapije za akne, treba sprovoditi i anti stres terapiju u vidu neke metode opuštanja i relaksacije, jer menopauza sa sobom nosi mnoge promene. Na neke promene se moramo navići, dok protiv nekih se treba boriti, sve je deo procesa života i zdravog starenja.

medigroup-logo

MediGroup