Šta je osteoporoza

Posle višednevnih ispitivanja lekar uspostavlja dijagnozu osteoporoza. Nameće se niz pitanja. Šta je osteoporoza? Da li mogu da slomim kost samo ako se sagnem ili čak i bez toga? Ne očajavajte! Ima leka i za osteoporozu.

Osteoporoza je smanjenje gustine kosti ispod nivoa potrebnog za mehaničku potpornu funkciju. Stvaranje i resorpcija kosti je kontinuirani proces i u svim slučajevima kada proces resorpcije nadmaši stvaranje dolazi do smanjenja gustine kosti.

Smanjenje gustine kosti, odnosno gubitak koštane mase, nastaje zbog gubitka kalcijuma iz kosti, koji je prirodna pojava u menopauzi.To znači, za početak je potreban unos dovoljne količine kalcijuma (ima ga u mlečnim proizvodima, plavoj ribi, povrću i mahunarkama). Sa ovim treba početi što ranije, jer iskorišćavanje kalcijuma iz hrane slabi nakon 35. godine života. Ali, ukoliko imate problema sa bubrezima, obavezno se konsultujte s lekarom o količini kalcijuma koju bi trebalo da unesete, jer višak smeta bubrezima.

Zatim, da bi se taj kalcijum i ugradio u kosti, treba da vežbate ili da ste na drugi način fizički aktivni (ukoliko se samo izležavate ili sedite, kalcijum će vam se znatno manje ugrađivati u kosti), kao i da unosite dovoljne količine vitamina D (sunčanjem - ne preteranim - leti, i povećanim unosom preko hrane zimi). Jer vitamin D je neophodan da bi se pravilno iskoristio kalcijum. Pored pravilne ishrane i dovoljno kretanja, bilo bi poželjno da ostavite pušenje (od njega ćete ranije ući u menopauzu) i da izbegavate alkohol (utiče na metabolizam fosfora i kalcijuma i time smanjuje čvrstinu kostiju).

Uz  uzimanje kalcijuma i vitamina D potrebno je da u svoj život obavezno uvrstite i lagane vežbe (joga je odlična, samo proverite koje vežbe smete da radite). Ako nemate vremene za vežbanje, makar se prošetajte svakog dana. Apsolutno se odreknite cigareta i alkohola. Konsultujte se sa lekarom (endokrinolozi su lekari koji se bave osteoporozom) o hormonskoj terapiji – ukoliko  nije kontraindikovana (tumorom dojke ili grlića materice, na primer), koja može znatno ublažiti osteoporozu.

I, na kraju i sa osteoporozom se živi. Može da Vas se nikada ne desi ništa, ali može i da dođe do potpuno bezrazložnog loma kostiju.

Ipak, naoružajte se osmehom! Osteoporoza je bolest koja se ne može do kraja izlečiti, ali se sa njom uz malo opreza i dobru terapiju, može ostvariti dug i kvalitetan život.

Dr Danka Grudić
Specijalista opšte medicine,
Dom Zdravlja Dr Ristić

Informacije i zakazivanje