23. januar 2024.

Šta je osteoporoza?

Posle višednevnih ispitivanja lekar uspostavlja dijagnozu osteoporoza. Nameće se niz pitanja. Šta je osteoporoza? Da li mogu da slomim kost samo ako se sagnem ili čak i bez toga? Ne očajavajte! Ima leka i za osteoporozu.

Osteoporoza je smanjenje gustine kosti ispod nivoa potrebnog za mehaničku potpornu funkciju. Stvaranje i resorpcija kosti je kontinuirani proces i u svim slučajevima kada proces resorpcije nadmaši stvaranje dolazi do smanjenja gustine kosti.

Smanjenje gustine kosti, odnosno gubitak koštane mase, nastaje zbog gubitka kalcijuma iz kosti, koji je prirodna pojava u menopauzi. To znači, za početak je potreban unos dovoljne količine kalcijuma (ima ga u mlečnim proizvodima, plavoj ribi, povrću i mahunarkama). Sa ovim treba početi što ranije, jer iskorišćavanje kalcijuma iz hrane slabi nakon 35. godine života. Ukoliko imate problema sa bubrezima, obavezno se konsultujte sa lekarom o količini kalcijuma koju bi trebalo da unesete, jer višak smeta bubrezima.

Da bi se taj kalcijum i ugradio u kosti, treba da vežbate ili da ste na drugi način fizički aktivni (ukoliko se samo izležavate ili sedite, kalcijum će vam se znatno manje ugrađivati u kosti), kao i da unosite dovoljne količine vitamina D (sunčanjem leti, odnosno povećanim unosom putem hrane zimi). Vitamin D je neophodan da bi se pravilno iskoristio kalcijum. Pored pravilne ishrane i dovoljno kretanja, bilo bi poželjno da ostavite pušenje (od njega ćete ranije ući u menopauzu) i da izbegavate alkohol (utiče na metabolizam fosfora i kalcijuma i time smanjuje čvrstinu kostiju).

Uz uzimanje kalcijuma i vitamina D potrebno je da u svoj život obavezno uvrstite i lagane vežbe (joga je odlična, samo proverite koje vežbe smete da radite). Ako nemate vremene za vežbanje, makar se prošetajte svakog dana. Apsolutno se odreknite cigareta i alkohola. Konsultujte se sa lekarom (endokrinolozi su lekari koji se bave osteoporozom) o hormonskoj terapiji – ukoliko nije kontraindikovana (tumorom dojke ili grlića materice, na primer), koja može znatno ublažiti osteoporozu.
< I, na kraju i sa osteoporozom se živi. Može da Vam se nikada ne desi ništa, ali može i da dođe do potpuno bezrazložnog loma kostiju. Naoružajte se osmehom! Osteoporoza je bolest koja se ne može do kraja izlečiti, ali se sa njom uz malo opreza i dobru terapiju, može ostvariti dug i kvalitetan život.

medigroup-logo

Dr med. Danka Grudić

Lekar specijalista opšte medicine MediGroup