22. JAN 2024.

Išijas

Išijas (ishialgija) je skup simptoma koji nastaje nagnječenjem jednog od 5 kičmenih korenova živaca koji zajedno čine išijadični živac. Bol se javlja uglavnom iznenada, prisutan je u donjem delu leđa, gluteusu, duž jedne noge i praćen je trnjenjem. Može se dovesti u korelaciju sa nekim naglim pokretom, podizanjem težeg tereta, sa dužim sedenjem, fizičkom neaktivnošću, genetskim faktorom. Faktori rizika za išijas su: predugo sedenje, fizička neaktivnost, nošenje visokih potpetica, gojaznost, itd. Najćešci uzrok pojave išialgije su degenerativne promene na međupršljenskim diskusima, podizanje tereta ili izvođenje pogrešnog pokreta, dovodi do pucanja prstena diskusa koji počinje da pritiska odgovarajući kičmeni koren. Degenerativne promene su prirodan proces starenja na svim zglobovima, pa i na kičmi i počinju već od 25-30. godine života, samo je to dug asimptomatski proces.

Simptomi i dijagnostika išijasa

Pacijent sa išijasom, zauzma antalgičan stav, ima bol u donjem delu leđa duž jedne noge, a može i obe, praćeno trnjenjem. Podizanjem ispružene noge, dodatno se isteže išijadični živac, što takođe dovodi do bola, takozvani Lazarevićev znak. Karakteristično je i pojačanje bola bilo kakvim naprezanjem (kijanje, kašalj, smeh). U tom akutnom stadijumu, potrebno je obezboliti pacijenta, medikamentoznom ili intramuskularnom terapijom, u zavisnosti od kliničke slike, nesteroidnim antireumaticima, kortikosteroidima, antiinflamatornom terapijom. Trebalo bi uraditi dijagnostiku, najbolje MRI, kako bi se utvrdilo da li postoji protruzija, da li pritiska kičmenu moždinu ili nervne korenove, jer u slučaju apsolutne stenoze spinalnog kanala, dorzomedijalne protruzije i kliničke slike gde postoji pad stopala ili problemi sa mokrenjem, indikovano je operativno lečenje.

Lečenje išijasa - fizikalna terapija

U slučaju dorzolateralne protruzije, relativne stenoze spinalnog kanala, indikovana je fizikalna terapija (minimum 2 do 3 nedelje). Nakon toga, potrebno je krenuti sa vežbama, koje se moraju sprovoditi redovno, a poželjno je uključiti i plivanje. U slučaju da postoje kontraindikacije za fizikalnu terapiju ili kako pacijent ne bi dolazio svaki dan na fizikalnu terapiju – radi se i terapija bola akupunkturom u Domu zdravlja MediGroup Kalenić, koja se sprovodi jedanput nedeljno, minimum 3 nedelje. Ta terapija dovodi do smirivanja tegoba, revitalizacije nerva, obnavljanja veza i ligamenata. Po smirivanju tegoba, potrebno je redovno sprovoditi vežbe za jačanje paravertebralne muskulature, vežbe za trbušnu muskulaturu, održavati dobru telesnu težinu, praviti pauze u sedenju, ići na fizikalnu terapiju (idealno bi bilo 2 puta godišnje) i uključiti plivanje kao aktivnost u slobodno vreme.

Jasmina Kosanović

Dr med. Jasmina Kosanović

Lekar specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije MediGroup