23. JAN 2024.

Mezoterapija

Mezoterapija je savremena neinvazivna medicinska metoda kojom se male količine koktela (vitamina, minerala, prirodnih ekstrakata, amino kiselina…) unose u mezoderm (srednji sloj kože) pomoću veoma malih, tankih igala. Najčešća primena mezoterapije, u našoj zemlji, je upravo u rešavanju estetskih problema. Tretiraju se problematični delovi tela precizno određenim koktelima (po priznatim protokolima) u zavisnosti od potreba pacijenta i procene lekara nakon pregleda. Unose se male količine supstanci u lokalizovana područja, a broj tretmana zavisi od stanja tretirane regije i rezultata koji želimo postići. Mezoterapija je nastala u Francuskoj 1952. godine, a razvio ju je Dr Michael Pistor. Dr Pistor je imao za cilj da ubrizga malu količinu lekova, malo puta, tačno u odgovarajuće mesto. A od 1987. godine Akademija Medicinskih Nauka, u Francuskoj, uvrstila je mezoterapiju u tradicionalnu medicinu, koristeći je u neurologiji, ginekologiji i dermatologiji, kao i estetskoj medicini. Postoje dve vrste mezoterapije: mezoterapija iglicama i mezoporacija bez igala.

Mezoterapija lica

Primenom mezoterapije na licu, tretiraju se problemi na koži koji su posledica starenja, stresa i nezdravih životnih navika (bore na licu, opuštena, dehidrirana i umorna koža lica, vrata i dekoltea). Šta će se primeniti, određuje se individualno, prema stanju kože koja se tretira, mestu i efektu koji se želi postići. Potrebno je nekoliko tretmana za svežiji, odmorniji i mlađi izgled (uz naknadno održavanje). Može se primenjivati i na ženama i na muškarcima, kako mladim osobama, tako i onima od 60 i više godina.

– Mezoterapija se primenjuje na delovima tela najizloženijim spoljašnjim štetnim uticajima (lice, vrat, dekolte i ruke).
– Protokoli su osmišljeni da revitalizuju kožu i daju joj novi sjaj.
– Mezoterapijom se poboljšava izgled i kvalitet kože lica, vrata i dekoltea.
– Vraća joj se izgubljeni tonus, otklanjanja umorni izgled, vrši njena hidratacija.
– Potrebno nekoliko tretmana za svežiji, odmorniji i jednostavno mlađi izgled.
– Unošenjem posebno određenih koktela koži se jednostavno daje sve ono što joj nedostaje, a sam metod je bezbolan za pacijenta.

Tretmani se mogu izvoditi u seriji 0, 10 i 20 dana ili jednom mesečno, a trajanje tretamana je 30 minuta.

Lipoliza

Mezoterapija se primenjuje i kod smanjivanja lokalizovanih masnih naslaga. Svedoci smo da pored dijete, upornog i intezivnog vežbanja, i kada dostignemo željenu telesnu težinu, nije moguće skinuti višak kilograma sa određenih delova našeg tela. Lipoliza predstavlja direktno unošenje mezoterapijskih koktela u kritične regije tela, upravo one čiji obim želimo da smanjimo (stomak, kolena, butine, sedalna regija…). Uneti kokteli dovode do razgradnje masnog tkiva, a proces je spor i bez opterećenja za organizam, a efekti na smanjenje obima se vrlo brzo vide po započinjanju tretmana.

Lipoliza ima puno prednosti u odnosu na liposukciju. Skida se tamo gde je baš potrebno, istovremeno otklanjajući i celulit u regijama koje se tretiraju. Liposukcija ne deluje na celulit. Ovo se sve postiže bez anestezije i hospitalizacije. Metoda je bezbolna. Koktel se unosi malim, veoma tankim iglama na željeno mesto. Na mestu uboda može se javiti svrab, crvenilo i retko modrica koja se povlači nakon par dana.

Najčešće 6 tretmana u razmaku od 2-3 nedelje, a trajanje tretmana je 45 minuta.
Neželjeni efekti lipolize: crvenilo, otok, modrice, lokalizovano znojenje.

Mezoterapija u lečenju celulita

Poznato je i da se više od 90 odsto žena bori sa neprijateljem lepe i zategnute kože – celulitom. Za njegov nastanak zaslužni su genetika, ishrana, fizička neaktivnost, stres… A, već poznata rizična mesta za pojavu celulita – butine, sedalna regija, kolena – mogu se tretirati mezoterapijskim koktelima. Mezoterapija u lečenju celulita je jedna od uspešnijih metoda i primenjuje se u mnogim zemljama već više godina.

Postoje četiri stadijuma celulita:
Stadijum 0: Celulit nije vidljiv, čak i kada se pritisne koža.
Stadijum 1: Celulit nije vidljiv kada se stoji ili leži, ali je prisutan ako se koža pritisne.
Stadijum 2: Celulit je vidljiv kada se stoji, nije vidljiv kada se leži.
Stadijum 3: Celulit je vidljiv i kada se stoji i kada se leži.

Poznato je da se više od 90 % žena se bori sa neprijateljem lepe i zategnute kože – celulitom.

Nakon pregleda i određivanja regije tela koju će tretirati, lekar individualno određen koktel unosi u problematični deo tela. Koliko tretmana će biti potrebno zavisi od stanja zahvaćene regije. Svakako bi bilo veoma korisno da se pomenuti tretmani redovno kombinuju sa drugim metodama kao što je ručna masaža, fizička aktivnost i korekcija ishrane. Lekar koji sprovodi mezoterapiju uputiće Vas kada je potrebno da idete na masažu, koje i kada fizičke aktivnosti da sprovedete, kako da se hranite na pravilan način. Da bi spremni i doterani dočekali leto. Poželjno je bar četiri do šest meseci ranije započeti sa tretmanima. Preporučuje se maksimalno 10 tretmana u razmaku od 1 nedelje.

I, na kraju savet, koji valja uvek ponoviti: I pošto završite sa tretmanima, zadovoljni rezultatima, morate misliti na svoje telo, negovati ga i održavati postignuto.

Mezoterapija ruku

Mezoterapija se može primeniti i za lepši izgled ruku. Efekat je momentalno vidljiv, tako da se ovaj tretman preporučuje i neposredno pred važne događaje, kao što je venčanje, važne prezentacije i slično. Posle tretmana nisu vidljivi nikakvi znaci iritacije, čak ni crvenilo. Mezoterapijom se poboljšava i izgled i kvalitet kože. Vraća joj se izgubljeni tonus, otklanjanja umorni izgled i postiže prirodna hidratacija. Unošenjem posebno određenih koktela koži se jednostavno daje sve ono što joj nedostaje, a sam metod je bezbolan za pacijenta.

Kontraindikacije za primenu mezoterapije

– Alergija na komponenete preparata;
– Trudnoća i dojenje;
– Kožne infekcije i herpes;
– Poremećaji koagulacije i antikoagulantna terapija;
– Dm;
– Teža kardiovaskularna oboljenja, pejsmejker;
– Bubrežna i hepatička insuficijencija;
– Autoimuna oboljenja;
– Maligna oboljenja;
– Cvi;
– Epilepsija.

medigroup-logo

MediGroup