23. JAN 2024.

Nega kože dijabetičara

Diabetes mellitus (šećerna bolest) je veoma česta bolest. Pretpostavlja se da učestalosti dijabetesa u Srbiji iznosi oko 3%, pri čemu je najveća u Vojvodini. Oko 90% svih obolelih od dijabetesa čine oboleli od dijabetesa tipa 2 (insulin nezavisnog dijabetesa).

Kožne promene se pojavljuju kod 30-40% dijabetičara u toku života. Često su promene na koži prvi znak postojanja šećerne bolesti. Pacijentima se savetuje da dođu na pregled kod dermatologa naročito kod izraženog svraba i češanja, koji mogu voditi ka infekcijama kože i mogu uzrokovati komplikacije. Visok nivo šećera u krvi srečava brzo zaceljivanje kože, dozvoljavajući da i najmanja oštećenja progrediraju u ozbiljne infekcije.

Česte komplikacije Diabetesa su dijabetično stopalo, kao i gljivične infekcije stopala.

Higijena kože dijabetičara

Savetuje se svakodnevno kupanje, blagim sapunima, mlakom ili toplom vodom, bez kupanja u kadi. Izbegavati jake sapune i šampone, kao i preparate za intimnu negu.

Nošenje komotne pamučne odeće. Nošenje rukavica pri kućnim poslovima. Potrebno je vlaženje vazduha u sobama. U nekim slučajevima neophodna je primena određenih kremova za negu kože, ili preparata za lečenje.

To mogu biti: Preparati za negu- emolijenti („moisturizers“) – sadrže vazelin, lanolin i druge podloge, preparati na bazi uree i sa voćnim kiselinama (AHA), preparati za lečenje – samo po preporuci lekara, Kortikosteroidne masti i kreme, Antibakterijske masti i kreme, Antigljivični preparati.

Ukoliko dermatolog proceni da je potrebno, uzeće bris kože ili uzeti mikološki bris sa mikogramom, pa će nakon toga odrediti terapiju.

Pribor za prvu pomoć za sitne povrede i ulceracije treba da sadrži antibakterijsku kremu, antigljivičnu kremu, hipoalergijski flaster (beli, svileni, papirni), maramice za čišćenje. Svaka povreda se mora dobro oprati toplom vodom i sapunom, dobro posušiti, ako ne zarasta u roku od 2-3 dana potrebno je javiti se dermatologu.

Higijena stopala i izbor odgovarajuće obuće

Svakodnevno pranje stopala, dobro sušenje, ne stavljati losion za negu između prstiju. Provera kože stopala svaki dan: tražiti plikove, žuljeve, posekotine, urasli nokat .Ako postoji plik ne bušiti ga, već samo oprati, namazati antibiotskom mašću, staviti gazu.

Sečenje noktiju – ravno, i to posle kupanja. Paziti za vreme fizičke aktivnosti: vežbanje i hodanje samo u udobnoj obući, ne vežbati sa plikovima ili ranicama na koži. Proveriti unutrašnjost obuće (kamenčići, nabori postave, kruti šavovi itd).

Nositi čarape koje ne stežu i samo od prirodnih materijala. Nositi preporučene cipele i one koje štite od vlage i hladnoće. Zaštititi kožu obućom i čarapama: Nikada ne ići bos, izbegavati visoke štikle i otvorene prste, nove čarape i cipele prvo kratko isprobati (nove cipele nositi najduže 1 sat prvi put).

Pacijenti sa neuropatijom: treba da urade test za proveru veličine obuće. Stati na papir i ocrtati oblik stopala, potom uporediti sa otiskom cipele na papiru. Cipela mora biti šira od stopala i najmanje 1-1,5 cm cm duža od palca noge.

Nositi kožnu obuću, bez šavova i sa savitljivim đonom, prsti treba da budu zatvoreni, obuća mora biti komotna.

Ne čekati da se mali problemi pretvore u velike, slediti uputstva vodiča za lečenje šećerne bolesti, posetiti lekara ukoliko postoje povrede i infekcije, proveriti temperaturu vode laktom, ne koristiti električno jastuče za grejanje, ne prekrštati noge. Za žuljeve i kurje oči obratiti se stručnom licu (pedikiru sa iskustvom).

Olga Osipov

dr Osipov Olga

specijalista dermatovenerolog