22. JAN 2024.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (polycystic ovary sindrom − PCOS) je najčešći hormonski poremećaj kod žena, te svakako najčešći uzrok izostanka ovulacije. Na višestruk uzrok tog poremećaja ukazuje i čitav spektar hormonskih i metaboličkih poremećaja. Stanje se karakteriše i hiperandrogenizmom (povišenom koncentracijom muških polnih hormona).

Dijagnostika i lečenje sindroma policističnih jajnika

Postavljanje dijagnoze vrši se na osnovu anamneze odnosno podataka koje daje sama pacijentkinja, kliničke slike, biohemijske analize hormona kao i ultrazvučne slike koja je karakteristična (naređane ciste na površini jajnika poput niske bisera).

Pristupi lečenju su različiti jer se kod žena razlikuju simptomi. Lečenje zavisi od simptoma, nalaza i želje bolesnice za decom. Glavne mere lečenja policističnih jajnika su: smanjenje telesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, prestanak uzimanja alkohola, uzimanje lekova kao i operativno lečenje.

Medikamentozna terapija obuhvata upotrebu hormonske kontracepcijske tablete, analoga GnRH, hormona koji se oslobađa u mozgu (iz hipotalamusa) i deluje na izlučivanje hormona hipofize, lekova za kontrolu povećane telesne mase, kortikosteroida, lekova koji potiskuju efekte povišenog nivoa muških polnih hormona kao i lekova koji utiču na insulinsku rezistenciju.

Operativno lečenje sindroma policističnih jajnika podrazumeva najčešće laparaskopsko uklanjanje ili resekciju dela jajnika ili takozvani drilling, kada se termoelektrodom u toku operacije spaljuje tkivo jajnika ubodima elektrode.

Koja god terapija se koristi, ona mora biti propisana od strane izabranog lekara, a njeni efekti posmatrani na redovnim ginekološkim kontrolama. Sasvim sigurno da je zdrav način života preduslov da sama terapija donose bolje rezultate.

medigroup-logo

MediGroup