LOOP ekscizija u lokalnoj anesteziji EKT

LOOP ekscizija (omčice) je hirurška intervencija uklanjanja atipičnih promena na grliću materice, a predstavlja sečenje tkiva grlića materice strujom. Obim intervencije zavisi od oblika cerviksa, lokalizacije i proširenosti patoloških promena, a može se obaviti u lokalnoj anesteziji. Uzorak tkiva se šalje na patohistološku analizu.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

LOOP ekscizija je minimalno invazivna dijagnostičko-terapijska intervencija i slična je konizaciji grlića materice. Razlika je u tome što je LOOP ekscizija manje obimna, lakše se izvodi i češće se radi u lokalnoj anesteziji. Intervencija se izvodi sa specifičnim instrumentom i oporavak je brži.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Postupak izvođenja LOOP ekscizije je identičan kao i kod konizacije. Intervencija traje desetak minuta.

U zavisnosti od vrste anestezije otpust može biti nakon istog dana, 30 do 60 minuta nakon intervencije, ukoliko je izvršena u lokalnoj anesteziji. Ukoliko je intervencija izvedena u kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji, otpust je u toku dana.

Rizici se odnose na mogućnost nastanka infekcije i pojačanog krvarenja, dok su komplikacije retke, ali se može javiti krvarenje jačeg inteziteta, kao i problemi sa grlićem, njegova stenoza ili insuficijencija.

Ukoliko posle intervencije pacijentkinje primete znakove infekcije ili krvarenja jačeg inteziteta, potrebno je da se odmah jave ginekologu.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

LOOP ekscizija se predlaže pacijenkinjama ukoliko se uvidom u rezultate Papa brisa i/ili biopsije grlića materice utvrdi da postoji neuobičajena manja promena na tkivu grlića.

Važne napomene za pacijente

  • Uobičajeno intervencija traje oko 10 minuta
  • Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji
  • Otpust iz bolnice je u toku istog dana.

Naš tim iskusnih stručnjaka