Magnetna rezonanca 1.5T – MRCP – holagiopankreatografija

Magnetna rezonanca - MRCP holagiopankreatografija je dijagnostička metoda snimanja žučne kese, žučnih puteva i kanalnog sistema pankreasa. Indikacije za ovaj pregled su zapaljenje žučne kese, prisustvo kalkulusa u žučnoj kesi ili putevima, odnosno maligni i benigni procesi.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Holagiopankreatografija je specijalna vrsta dijagnostike magnetnom rezonancom koja omogućava detaljan prikaz jetre, žučne kese i žučnih puteva,  pankreasa i njegovih pankreatičnih kanala.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Na početku pregleda pacijent se pozicionira na pokretni sto za ispitivanje. Neophodno je da se obezbedi ležeći položaj u kom će pacijent ostati miran. Medicinski tehničar ili sestra plasiraće intravenski kateter u venu na šaci ili ruci kroz koji će biti moguće ubrizgavanje kontrasta ukoliko je neophodno.

Pokretni sto ulazi kroz centar magneta koji je poluotvorenog tipa, što je posebno pogodno za osobe koje su klaustrofobične.

Medicinski tehničar posmatra snimanje sa računara koji se nalazi u drugoj prostoriji izvan sobe u kojoj je smešten pacijent. Tokom procedure omogućena je komunikacija sa medicinskim osobljem.

Moguće je da pacijent u području abdomena oseti toplotu koja traje par sekundi do nekoliko minuta. Normalno je da magnetna rezonanaca tokom snimanja proizvodi zvukove. Postoji mogućnost korišćenja čepića za uši ili slušalica na koje se pušta muzika kako bi snimanje bilo komfornije.

MRCP holagiopankreatografija traje oko 10 do 15 minuta, ali se često izvodi zajedno sa standardnom magnetnom rezonancom abdomena koja traje oko 30 minuta i tada obavezno uključuje upotrebu kontrasta. U ovom slučaju cela procedura traje 45 minuta.

Specijalista radiologije analizom slika dobijenih tokom MRCP holagiopankreatografije daje opis i mišljenje.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

MRCP holagiopankreatografiju indikuje gastroenterolog ili specijalista radiologije ukoliko nijednom od prethodnih dijagnostičkih metoda nije moguće jasno izdiferencirati uzrok uočene promene ili simptoma koji su raznovrsnog spektra (bol u stomaku, pojava iznenadne žute prebojenosti kože, pojava tamnog urina, svrab kože, porast enzima jetre).

Neki od uzroka do kojih se dolazi primenom MRCP su:

 • urođene anomalije žučnih i pankreasnih puteva i pankreasa
 • prisustvo benignih cističnih lezija jetre i pankreasa
 • holedoholitijaza (prisustvo kalkulusa u žučnim putevima)
 • trauma jetre i žučnih puteva
 • hronični pankreatitis (upala pankreasa)
 • holangiokarcinom (karcinom žučnih puteva)

Važne napomene za pacijente

 •  Na dan snimanja ne jesti i ne piti nekoliko sati pre procedure
 • Na snimanje doći u komfornoj odeći
 • Metalni i elektronski uređaji nisu dozvoljeni u sobi za snimanje (među njima podrazumevaju se i rajsfešlusi, fiksne proteze, naočare, pirsinzi, nakit)
 • Ukoliko se upotrebi kontrast, on je baziran na gadolinijumu koji jako retko izaziva alergijske reakcije (ne preporučuje se primena kod trudnica i kod nekih bubrežnih bolesti)
 • Kod prisustva kohlearnih implanata, veštačkog kuka, defibrilatora, pejsmejkera, metalnih klipseva neophodna je procena bezbednosti pre snimanja
 • Za razliku od snimanja rendgenom ili skenerom, tokom snimanja magnetnom rezonancom nema zračenja
 • MRCP je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda
 • Nakon snimanja nije neophodan oporavak, pacijent se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

Naš tim iskusnih stručnjaka