Elektroencefalografija (EEG)

Elektroencefalografija – EEG je osnovna neurofiziološka metoda, koja registruje moždanu električnu aktivnost, preko elektroda koje se postavljaju na poglavinu u cilju funkcionalnog ispitivanja mozga. Ispituju se pretežno funkcije moždane kore, u kojoj je sedište visoko diferenciranih psihičkih funkcija (opažanje, mišljenje i pamćenje), ali i motorne (govor, kretanje, pisanje), kao i čulne funkcije (centri za sluh i vid, za senzibilitet i dr.).

 

EEG holter 24h

Holter sistemi za snimanje EEG aktivnosti su memorijski uređaji, koji snimaju EEG sa manjeg broja elektroda u periodu od 24 sata. Priprema se sastoji u lepljenju elektroda na poglavinu i taje oko 1,5 h. Pacijent ne boravi u ustanovi, već nosi aparat sa sobom.

 

Polisomnografija – Noćni EEG

Polisomnografija je dijagnostička metoda, koja omogućuje registrovanje spavanja i drugih psihofizioloških parametara (EKG, respiracija, itd.), u cilju uvida u strukturu normalnog i poremećenog spavanja. U privatnom zdravstvenom sistemu MediGroup moguće je obaviti i druge neurološke preglede kao što su specijalistički pregled neurologa, EMNG, transkranijalni dopler…

 

Lokacije

Neurološke preglede moguće je obaviti na više lokacija u Beogradu:
  • Specijalna bolnica iz neurologije Dijagnostički centar MediGroup Slavija, Kneginje Zorke 25, Vračar
  • Opšta bolnica MediGroup, Milutina Milankovića 3, Novi Beograd
  • Dom zdravlja MediGroup Jedro, Jurija Gagarina 14, Novi Beograd
  • Dom zdravlja MediGroup Pariske komune, Pariske komune 26, Novi Beograd – Zemun