Konjunktivitis

Konjunktivitis je upala sluzokože oka. Sluzokoža oka se naziva vežnjača ili latinski conjunctiva i pokriva prednji deo beonjače oka i unutrašnji deo gornjeg i donjeg kapka. Do upale vežnjače mogu dovesti infekcije, alergije ili povrede oka, može se javiti kod nosioca kontaktnih sočiva i usled mnogih očnih i opštih bolesti. Jako su česte i javljaju se u svim uzrastima.

Konjunktivitisi, izazvani infekcijom (bakterijama), su češći kod dece. Najčešći uzročnici su bakterije Staphilococcus epidermidis, Staph.aureus, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae. Prenose se direktnim kontaktom sa inficiranim sekretom nosa i/ili grla. Karakteristično je crvenilo oba oka sa pojavom žućastog sekreta, koji ujutru slepljuje kapke. I bez lečenja ovi konjunktivitisi prođu za 10-14 dana. Važno je uklanjanje sekreta sa trepavica i iz oka, ispiranjem oka fiziološkim rastvorom, a takođe se mogu uključiti antibiotske kapi ili masti.

Virusni konjunktivitis

Najčešći uzročnik virusnog konjunktivitisa je adenovirus, koji se lako prenosi kapljičnim putem preko disajnih puteva, ali i preko peškira. Ispoljava se crvenilom jednog, a nakon nekoliko dana i drugog oka, osećajem stranog tela u oku i nekad pojavom beličastog sekreta. Može biti praćen i prehladom i bolovima u grlu. Ponekad se mogu javiti i sitna zamućenja na prednjem delu oka, tačnije rožnjači, što može dovesti do smanjenja vidne oštrine. Blaži oblici traju nekoliko dana i leče se ispiranjem oka fiziološkim rastvorom ili troprocentnom bornom kiselinom radi olakšavanja tegoba, dok u slučaju pojave zamućenja na rožnjači oftalmolog daje kortikosteroidne kapi. Sve promenene na oku se povlače bez posledica po vid.

Konjunktivitis uzrokovan sojevima hlamidije, koje izazivaju genitalne infekcije (uretritis i cervicitis) spada u seksualno prenosive bolesti. Zahteva lečenje oba partnera u dogovoru sa ginekologom i urologom. Put prenosa infekcije je direktan kontakt sa inficiranim sekretom polnih organa. Manifestuje se crvenilom i beličasto-žućkastim sekretom jednog ili oba oka, koje često traje i po nekoliko meseci, ako se ne leči. 

Alergijski konjunktivitisi

Alergijski konjunktivitisi se najčešće javljaju u kombinaciji sa alergijskom kijavicom kao reakcija na antigene iz vazduha, najčešće polen, prašinu i gljivice. Manifestuje se crvenilom, suzenjem i svrabom oba oka, uz kijanje i vodenastu sekreciju iz nosa. Leči se kapima iz grupe stabilizatora mast ćelija ili antihistaminika.

Kontaktna sočiva i infekcije oka

Kod ljudi, koji nose kontaktna sočiva, konjunktivitisi najčešće prate nosioce mekih kontaktnih sočiva i to obično kao alergijske manifestacije na tiomersal (sastojak tečnosti za čuvanje sočiva), sam materijal od koga je napravljeno sočivo ili depozite na sočivu, kao i zbog iritacije vežnjače ivicom loše određenog (fitovanog) sočiva. Tada se javlja crvenilo, svrab i suzenje oka. Lečenje je promena rastvora za održavanje sočiva, promena vrste sočiva i bolje održavanje sočiva. Često se dešava da je ovaj konjunktivitis komplikovan promenama na rožnjači, što zahteva kompleksnije lečenje. Jedna od najozbiljnijih komplikacija kod nosioca mekih kontaktnih sočiva su infekcije i to naročito infekcije pseudomonasom, akantamebama ili gljivicama. Ukoliko zahvate rožnjaču ove infekcije mogu dati zamućenja rožnjače i trajan pad vida.

Pomoć specijaliste

Konjunktivitis se često javlja udružen sa mnogim drugim očnim bolestima. Iz ovog razloga, a i zbog toga što su uzročnici konjunktivitisa različiti i zbog toga što i sasvim blage očne tegobe mogu biti početak ozbiljnog očnog oboljenja, važno je da se kod svakog crvenila i iritacije oka, grebanja i pojave sekreta u oku, obratite očnom lekaru i ne pokušavate sami da se lečite.

Bilo da su izazvane bakterijama, virusima, alergijama ili povredama upale sluzokože oka zahtevaju stručnu pomoć specijaliste.

dr Ana Georgijević Nenadić,
specijalista oftalmologije
Dom Zdravlja Dr Ristić

Informacije i zakazivanje