Pregled oftalmologa

Specijalistički pregled oftalmologa: određivanja vidne oštrine, pregleda prednjeg i zadnjeg segmenta oka, merenje očnog pritiska.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Kompletan oftalmološki pregled obuhvata:

 • Pregled vidne oštrine na daljinu i na blizinu. Ako je potrebno i njeno korigovanje, tj. određivanje optičke korekcije i prepisivanje recepta za nošenje naočara ili kontaktnih sočiva. Provera vida na daljinu se vrši pojedinačno za svako oko čitanjem brojeva ili slova ili drugih znakova (kada su mala deca u pitanju), koji se nalaze na posebnoj tabli za proveru vida. Tabla je udaljena 6 metara od ispitanika ili 3 metra u slučaju da se u ogledalu posmatraju ponuđeni simboli. Oštrina vida na blizinu se ispituje pomoću određenih tablica za blizinu.
 • Pregled prednjeg segmenta oka (spoljašnjih delova oka) vrši se na aparatu – biomikroskopu kojim se uveličano vide prednji delovi oka.
 • Merenje očnog pritiska se u savremenoj oftalmologiji obavlja uglavnom na dva načina – aplanacionom tonometrijom ili pneumotonometrijom. Aplanaciona tonometrija je zlatni standard za procenu visine očnog pritiska. To je kontaktna metoda koja se obavlja aparatom (aplanacionim tonometrom) koji se nalazi u sastavu biomikroskopa (špalt-lampe) uz prethodno ukapane kapi lokalnog anestetika. Pneumotonometrija je beskontaktna metoda koja se obavlja posebnim aparatom koji koristi vazdušni pritisak (mlaz vazduha) usmeren na rožnjaču. Ova metoda ne daje uvek precizne vrednosti, već je korisna za skrining.
 • Gonioskopija je dijagnostička tehnika kojom se utvrđuje širina komornog ugla, tj.dela oka kojim otiče očna vodica. Ovaj pregled je važan za detekciju i razlikovanje različitih tipova glaukoma, kao i za sagledavanje da li građom oka osoba ima sklonost ka akutnom napadu glaukoma.
 • Pregled očnog dna (unutrašnjeg dela oka) koji može da se uradi kada je zenica uzana. Za potpuni pregled potrebno je proširiti zenice. Pregled očnog dna može da se obaviti oftalmoskopskim aparatom ili pomoću specijalne lupe na biomikroskopu. Priprema za merenje očnog pritiska kontaktnom metodom podrazumeva stavljanje blage anestezije u oko u vidu kapi.

  Samo posle kompletnog oftalmološkog pregleda kada je zenica široka može da se postaviti precizna i potpuna dijagnoza, a pacijent može da se uputi na potencijalno potrebna dalja ispitivanja.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Kompletan oftalmološki pregled savetuje se:

 • kada se pojavi potreba za dobijanjem prvih naočara za čitanje na blizinu (posle 40. godine života),
 • kod ljudi koji imaju predisponirajuće faktore koji mogu oštetiti vid kao što su dijabetes, povišen krvni pritisak
 • ili kod osoba koje imaju bliske srodnike koji se leče od glaukoma.

Važne napomene za pacijente

 • Pregled traje 30 minuta bez širenja zenica, a 60 minuta ako se zenice šire
 • Potrebna je priprema za merenje očnog dna i kontaktnu gonioskopiju
 • Kontraindikacija za pregled je alergija na kapi, i na lokalni anestetik i na kapi za širenje zenica.

Naš tim iskusnih stručnjaka