29. JAN 2024.

Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti su infekcije, koje se prenose seksualnim odnosom, preko telesnih tečnosti, dodira sluzokože ili dodirom sa inficiranom kožom, kao što se dešava kod kondiloma ili genitalnog herpesa.

Izazivači polno prenosivih bolesti su bakterije, virusi, paraziti, protozoe... Najčešće polne bolesti su: kondilomi, hlamidija, mikoplazma i ureaplazma, gonoreja (kapavac,triper), sifilis, trihomonas, kandida, HIV/SIDA, genitalni herpes, hepatitis, stidne vaši. U Srbiji su od polno prenosivih bolesti najzastupljenije polne bradavice (kondilomi, izazvani HPV - humanim papiloma virusom) i infekcije hlamidijom.

Polno prenosive bolesti su najčešće kod mladih u dobi od 16 do 26 godina, zbog menjanja partnera, ali i zbog češće upotrebe droge i alkohola, koji smanjuju opreznost. Učestalost ovih bolesti raste i zbog ranog stupanja u seksualne odnose, kasnijeg ulaska u brak, a delom i zbog nedovoljne seksualne prosvećenosti. Kada je osoba inficirana veoma često nema nikakve simptome, ali može da prenese bolest na seksulanog partnera. Period inkubacije je najčešće dve do tri nedelje (kod bakterijskih infekecija) do nekoliko meseci i čak godinu kod infecija virusima (HPV, HIV).

Simptomi polno prenosivih bolesti

Najčešći simptomi polno prenosivih bolesti su: osip ili svrab genitalnog predela, pojava otoka, bradavica ili plikova u pubičnoj ili analnoj regiji, pojačan vaginalni sekret, krvarenje i bol pri seksualnom odnosu, bol u donjem delu trbuha, osećaj neprijatnosti ili pečenja prilikom mokrenja. Ovi simptomi su češći i izraženiji kod žena nego kod muškaraca iako boluju oba partnera. Neke od polno prenosivih bolesti mogu izazvati upalu materice i jajovoda sa kasnijim rizikom od vanmaterične trudnoće ili neplodnosti.

Infekcije nekim tipovima HPV (humanog papiloma virusa) sa visokim onkogenim potencijalom (najčešće tip 16 i 18) mogu dovesti do premalignih i malignih promena na grliću materice. U vreme trudnoće može da dođe do infekcije plodovih ovojnica sa komplikacijama poput spontanih pobačaja ili prevremenih porođaja kao i prenošenje infekcija na bebu pre i za vreme porođaja. Hlamidija je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća novorođenčeta kao i infekcije oka.

Dijagnoza i lečenje polno prenosivih bolesti

Dijagnoza polno prenosivih bolesti se postavlja uzimanjem uzorka vaginalnog i cervikalnog brisa, uzimanjem uretralnog brisa kod muškaraca, analizma iz krvi… Lečenje se sprovodi uglavnom antibiotskom terapijom oba partnera. Kondilomi se leče fizičkim uklanjanjem – krioterapijom, termo ili elektrokauterizacijom ili, što je i najefikasnije, vaporizacijom radio ili laserskim talasima. U nekim zemljama se sprovodi vakcinacija protiv najučestalijih tipova HP virusa ženske populacije od jedanaest do 26 godina.

Obzirom na sve veću učestalost polno prenosivih bolesti, a naročito onih koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija sa trajnim oštećenjem zdravlja ili čak i do smrti, veoma je značajno ukazati na sprečavanje njihovog nastanka. Poželjna je obostrano monogamna seksualna veza sa neinficirnim partnerom kao i korektno i stalno korišćenje kondoma. Neizostavni su redovni kontrolni pregled, čak i u odsustvu simptoma, a naročito kod promene partnera. U slučaju pojave simptoma bolesti treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

medigroup-logo

MediGroup