22. JAN 2024.

Posleporođajni period – babinje

Uz oprez i odgovarajuću higijenu pre, za vreme trudnoće i posle porođaja, u prva dva meseca, kad su i najčešće posleporođajne komplikacije – moguće je izbeći neprijatne probleme poput infekcija, zastoja mleka, mastitisa, tromboze… Posleporođajni period – babinje ili pureperijum je period, koji traje u proseku šest do osam nedelja. U tom periodu se organi vraćaju u pretporođajno stanje. Komplikacije u toku babinja su uglavnom neočekivane. Svi operativno završeni porođaji (posebno carski rez), nose visok rizik od pojedinih komplikacija.

Endometritis - simptomi, lečenje

Endometritis, infekcija rane i tromboembolijske bolesti su češće posle carskog reza. Endometritis je zapaljenje materične sluzokože. Uzročnici su bakterije, koje (inače) čine normalnu floru genitalnih puteva. Nastanku endometritisa doprinosi rano prsnuće plodovih ovojaka, produžen porođaj, operativno završen porođaj (carski rez), anemija, produženo krvarenje i dr. Simptomi endometritisa su pojačano krvarenje, vaginalni sekret koji ima neprijatan miris, povišena temperatura i bol u donjem delu trbuha. Lečenje treba odmah započeti, pre dobijanja bakterioloških analiza i to najmanje sa dva antibiotika širokog spektra dejstva. Naravno, obavezno je mirovanje i nadoknada tečnosti, eventualno krvnih derivata. Prevencija podrazumeva smanjenje vaginalnih i/ili urinarnih infekcija i anemije u perodu trudnoće.

Posleporođajne infekcije - simptomi i lečenje

Nije retkost da se posle carskog reza razvije infekcija prednjeg trbušnog zida, posebno ako nije zbrinuto krvarenje. Kod infekcije se na mestu reza javlja crevenilo, otok, bol i, evenutalno, povišena temperatura. Tu su sasvim dovoljne lokalne mere na rani i eventualno neki antibiotik. Kako ne bi došlo do infekcije neophodno je da se za vreme trudnoće redovno kontroliše krvna slika sa biohemijom, urin i bakteriološki brisevi.

Razvoju mastitisa veoma pogoduje zastoj mleka u mlečnim kanalićima. Simpotmi mastitisa su bolne, otečene i crvene dojke i eventulano – povišena temperatura. Ulazni put bakterijske infekcije su po pravilu ragade na bradavicama. Lečenje podrazumeva pravilno pražnjenje dojki, u početku hladne obloge i antibiotska terapija. Dojenje se ne prekida. Kod težih oblika se savetuje obustava dojenja, primena antibiotika i analgetika. Ukoliko se stvore bolni apscesi radi se hirurška intervencija – incizija. Prevencija zastoja mleka, odnosno mastitisa, je pravilna tehnika pražnjenja dojki i redovna higijena dojki – bradavica posle svakog podoja.

Ostale posleporođajne komplikacije

Bubrežna funkcija se vraća na pregravidno stanje posle punih šest nedelja. Dilatacija – proširenje mokraćnih puteva može trajati oko tri meseca posle porođaja i to je fiziološka pojava. Urinarne infekcije su ređa komplikacija kod porodilja. Češće se javljaju kod žena, koje su u periodu trudnoće imale česte urinarne infekcije, za vreme porođaja kateter ili ukoliko su urološki pacijenti. Prevencija podrazumeva redovnu mesečnu kontrolu urina i adekvatno lečenje urinarnih infekcija.

Tromboembolijske bolesti se češće javljaju kod starijih porodilja, kod onih koje su više puta rađale, posle carskog reza, gojaznih i kod onih koje su već imale problem sa venama. Zastoj u venskoj cirkulaciji se dešava u krvnim sudovima nogu i karlice. Simtomi tromboze u venama noge su jak bol i otok. Kod tromboze vena male karlice – javlja se bol u donjem delu trbuha, koji se širi prema butini, a javlja se i povišena temperatura. Najteža komplikacija tromboembolizma je plućna embolija, koja je vrlo retka i može se očekivati jednom u 2.700 do 7.000 porođaja. Ranim ustajanjem posle porođaja, pojava tromboembolizma u periodu babinja pokazuje značajnu tendenciju pada.

Slađana Tufegdžić

Dr med. Slađana Tufegdžić

Lekar specijalista ginekologije i akušerstva Opšta bolnica MediGroup