Prevencija raka grlića materice

U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umire od raka grlića materice. Evropska asocijacija borbe protiv raka grlića materice usvojila je tri najvažnija koraka za suzbijanje ove, sve učestalije bolesti.

Prvo, edukacija žena, smatrajući da je znanje o faktorima rizika najvažnije u prevenciji ove bolesti.

Drugo, buđenje političara, apel vlasti da se u svakoj zemlji stvore, pre svega materijalni uslovi, za dobar nacionalni program, koji bi obuhvatio pregled, tj. skring što većeg broja žena.

Treće, apel zdravstvenim radnicima da svojim znanjem i umećem budu izvršioci i nosioci cele akcije.

Da bi popularnost bila veća, uveden je i simboličan znak, biser zdravlja i mudrosti, kojim se simboliše vrednost celokupnog programa. Biser kao skrivena moć. A, moć je zdravlje.

Čekanje da se probude sve potrebne institucije često vodi u neuspeh. Zato je najvažnije da svaka žena sama shvati važnost odlaska kod ginekologa, bar jednom godišnje, radi preventivnog pregleda. Dom zdravlja “Dr Ristić“ organizuje čak dva puta godišnje preglede žena, po popularnim cenama.

Edukacijom protiv raka grlića materice

A, kako to radimo?

Prvi korak – ”Znam i reći ću i tebi da znaš, a ti reci njoj”. Stalnom edukacijom naših pacijenata, pre svega kroz preglede i razgovore te svaka žena biva obaveštena o svemu što je zdravstveno zanima. Kada izađe iz naše ordinacije, ona postaje misionar zdravlja. Najveće priznanje lekaru jeste pacijent koji je došao po preporuci pacijenta.

Drugi korak – Kod nas je dovoljan jedan poziv da pacijentkinja zakaže pregled kada joj odgovara. Nema čekanja ni pri zakazivanju ni kod samog pregleda, a neizvesnost čekanja rezultata svedena je na minimum.

Treći korak - Obučenost lekara i vrhunska opremljenost čine visoku pouzdanost i tačnost rezultata pregleda.

PAPA test

Srbija ima najveću stopu pojavljivanja raka grlića u Evropi, čak 20 do 27 na 100.000 žena oboli. U Finskoj, taj broj je 2,5. Daleko smo od toga, ali i od evropskog proseka, koji je  šest do devet obolelih na 100.000 žena. Epidemiološki podaci potvrđuju da u Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umire od ovog oblika raka. A, ne treba da umre nijedna, jer se radi o lako dostupnom organu i bezbednoj metodi za rano otkrivanje. Najbolji skrining pokazao je PAPA test, a uz kolposkopiju i biopsiju i najsigurniji metod dokazivanja i praćenja stanja na grliću.

Dakle, ako žena čeka razlog za odlazak na ginekološki pregled, dočekaće bolest. Rak grlića je na svom početku izlečiv u potpunosti, 100 odsto, a u kasnijim stadijumima svega 30 odsto.

Ginekološki, najzanimljivija je grupa sa nalazom PAPA III, jer se upravo iz te grupe prelazi u IV i Vgrupu, ako se ne reaguje, ili, što je cilj svakog ginekologa, takva se žena vraća u grupu PA II pravilnim lečenjem. Od 30 nađenih PAPA III, njih 15 je i prošle godine bilo na pregledu i tada su imale PA II. Cilj je da se te žene zaštite od progresije bolesti, a to je sasvim moguće.

Upravo podatak da su pacijentkinje sa grupom IV i V, sem dve, prvi put došle na pregled, potvrđuje pravilo da rak nije munja, već podmukao žar, koji lagano gori, ali nezaustavljivo, ako se ne prepozna. Zato, i lekar mora da shvati da njegova uloga nije samo otkrivanje, lečenje i sprečavanje nastanka bolesti. On mora da se postavi kao čuvar zdravlja.

Više informacija o PAPA testu

Redovni odlasci kod ginekologa

Nadamo se da će odlazak kod ginekologa postati navika. Podaci da je i u Srbiji sve manje invazivnih, a sve više prekanceroznih i mikroinvazivnih oblika karcinoma grlića, ukazuju važnost pravilnog rada i masovnog odziva. Idealno vreme za uzimanja PAPA brisa je polovina ciklusa, važno je da prethodno veče niste stavljali vaginalete i imali seksualni odnos. Insistirajte da vaš ginekolog upotrebljava četkicu i drvenu špatulu, jer se pamučni štapići više ne koriste .Od svih tih malih stvari zavisi tačnost i pouzdanost.

Našim pacijentima želimo da se vidimo na putu zdravlja, a ne bolesti, želimo da nemate broš od jednog bisera, već niz perli zdravlja i mudrosti, koje ćete sebi dati svaki put kad dođete na pregled.

dr Marica Đuran,
spec. ginekologije i akušerstva
Dom Zdravlja Dr Ristić

Informacije i zakazivanje