Reumatske bolesti

Reumatske bolesti u suštini obuhvataju široku lepezu bolesti i stanja: bolna stanja sistema za kretanje, osteoartritise, bolove u leđima i vratu, tendinitise, burzitise, osteoporozu, giht, reumatoidni artritis, psorijazni artritis, reumatsku polimialgiju, fibromialgiju, druge autoimune bolesti kao skleroderma, Sjogenov sindrom, lupus, vaskulitisi, Lajmski artritisi.

Svako od nas oseća bol u zglobovima i mišićima s vremena na vreme. Kada se bol u zglobovima, vratu, leđima, kostima i mišićima ne razrešava onako kako bismo očekivali, kada je ozbiljan i uporan, traje više od nekoliko dana, potrebno je javiti se na pregled kod reumatologa.

Reumatolog je internista koji je dodatno obučen subspecijalista za dijanostiku i lečnje bolesti mišićno-koštanog sistema i sistemskih autoimunih bolesti koje se jednim imenom obično nazivaju reumatske bolesti. Sve ove bolesti mogu uticati na zglobove na taj način da uzrokuju bol, oticanje, ukočenost, a u kasnijem toku i trajne deformitete.

Najčešće reumatske bolesti po vrstama

Kod starije populacije je veoma zastupljena osteoporoza koja se nažalost često kasno dijagnostikuje tek kada nastane prelom, jer gubitak koštane mase sve do tada protiče bez simptoma, a pacijenti nisu na vreme upućivani na merenje koštane gustine ili osteodenzitometriju.

Od zapaljenskih reumatskih bolesti je najčešći reumatoidni artritis. Ukoliko patite od jutarnje ukočenosti zglobova koja traje duže od 30 minuta, bola pri stisku ruke i simetričnog otoka zglobova, bez odlaganja se obratite lekaru jer lečenje treba početi što pre. Reumatoidni artritis počinje podmuklo, sa sporim razvojem simptoma, što može da traje nedeljama i mesecima. U Srbiji je još uvek prosečno vreme za postavljanje dijagnoze značajno produženo, a jedan od glavnih razloga kašnjenja u postavljanju dijagnoze je propušteno vreme od pojave prvih tegoba do prvog javljanja reumatologu. Razlozi za to su razni - često pacijenti uzimaju analgetike na svoju ruku, čekaju da prođe ili postoje nejasnoće oko toga koga treba uputiti reumatologu.

Autoimune bolesti nastaju kada imuni sistem pogrešno prepoznaje vlastito tkivo kao strano, stvara zapaljenske procese i na taj način dovodi do oštećenja tkiva i organa. Pored zglobova, mogu biti zahvaćene oči, koža, nervni sistem i drugi unutrašnji organi-bubrezi, pluća, srce...

Dijagnoza i istraživanje reumatskih bolesti

Reumatske bolesti su ponekad po svojoj prirodi veoma kompleksne i teško ih je dijagnostikovati, pa će reumatolog pogledati vašu raniju medicinsku dokumentaciju, obaviti klinički pregled i tražiti dodatne laboratorijske testove i snimanja (rentgen, ultrazvuk, magnetnu rezonancu), a sve to da bi se procenile abnormalnosti koštano mišićnog sistema i postavila prava dijagnoza.

Dr Jasmina Kosanović
Internista reumatolog
Dom zdravlja MediGroup dr Ristić

Informacije i zakazivanje