22. JAN 2024.

Tiroidna žlezda i plodnost

Nedijagnostikovan poremećaj funkcije štitaste žlezde može imati negativne posledice na plodnost muškaraca i žena. Neplodnost u braku mogu da izazovu brojni faktori, između ostalog i neodgovarajuća funkcija štitaste žlezde – tiroide. Osim toga, smanjena funkcija štitaste žlezde povećava rizik od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja, a izazva i komplikacije koje štetno utiču na razvoj mozga fetusa. Ukoliko duže od šest meseci do godinu dana bezuspešno pokušavate da ostanete trudni, zamolite lekara da proveri nivo hormona štitaste žlezde i vama i partneru. Kako bi se održala normalna funkcija testisa i jajnika, neophodno je da tiroidea pravilno funkcioniše. Ukoliko ona proizvodi previše (povećana funkcija) ili premalo (smanjena funkcija) hormona, to negativno utiče na plodnost.

Hipertireoza kod muškaraca

Hipertireoza nastaje kada tiroidna žlezda u krvotok luči višak hormona. Iako to nije tako čest slučaj, muškarci mogu da obole iz više razloga – uključujući Gravesovu bolest, predoziranje tiroidnim hormonima kod terapije hipotireoze, zbog previše joda u ishrani kao i nodusa ili zapaljenja tiroidne žlezde (poznatog kao tireoodotos). Ukoliko imate problem sa plodnošću, a u isto vreme ste nervozni, razdražljivi, imate ubrzan rad srca, slabost u mišićima, pojačano znojenje, drhtanje ruku, gubite na težini, osetljiviji ste na toplotu, recite to svom lekaru.

Smanjena funkcija štitaste žlezde (hipotireoza) usporava metabolizam i na više načina je povezana sa plodnošću. Kao prvo, smanjuje libido i dovodi do erektilne disfunkcije. Takođe, hipotireoza ima negativan uticaj na morfologiju spermatozoida. Simptomi su: umor, mentalna konfuzija, slaba koncentracija i pamćenje, depresija, povećana osetljivost na hladnoću, povećanje telesne težine i suva koža.

Žene sa hipotireozom

Hipertireoza je do osam puta zastupljenija kod žena i može da izazove poremećaj u ovulaciji, neredovan ciklus i teškoće pri začeću ili iznošenju trudnoće do kraja. Na problem sa lučenjem štitne žlezde mogu da ukažu nezdrav gubitak težine, slabost, razdražljivost, ubrzan rad srca…

Žene sa hipotireozom mogu da imaju povremeno i slabo menstrualno krvarenje. Pojedine se susreću i sa izostankom ciklusa. Kada tiroidna žlezda ima smanjenu funkciju, nivo prolaktina, hormona koji stimuliše proizvodnju majčinog mleka nakon porođaja, može da zadrži ovulaciju. Ukoliko se ne leči, stanje se pogoršava tokom trudnoće. Pored toga što utiče na fetus, može da dovede do dugoročnih problema sa štitnom žlezdom majke, ali i kod novorodenčeta u toku života. Hipotireoza se leči hormonima koji funkcionišu identično onim koje proizvodi štitna žlezda. Terapijom se obično poboljšava ili normalizuje nepravilnost u menstrualnom ciklusu, odnosno abnormalnost spermatozoida i erektilna disfunkcija kod muškaraca. Na taj način im se vraća plodnost. Ukoliko hipotireoza proizilazi iz nedostatka joda, lekar će preporučiti suplemente joda kao dodatak ishrani.

Lečenje hipertireoze

Ako se ustanovi da imate hipertireozu, lečenje može da obuhvati lekove, terapiju radioaktivnim jodom ili operaciju. Kod žena, terapija radioaktivnim jodom pre začeća obično eliminiše potrebu za antitiroidnim lekovima. Iz prevenitivnih razloga, tek šest meseci nakon terapije radioaktivnim jodom žena bi trebalo da nastavi sa pokušajima da zatrudni. Za muškarce je dovoljno da sačekaju četiri meseca. Ukoliko imate problem sa plodnošću, a u isto vreme ste nervozni, razdražljivi, imate ubrzan rad srca, slabost u mišićima, pojačano znojenje, drhtanje ruku, gubite na težini, osetljiviji ste na toplotu – recite to svom lekaru.

Simptomi hipotireoze

– Umor,
– Mentalna konfuzija,
– Slaba koncentracija i pamćenje,
– Depresija,
– Povećana osetljivost na hladnoću,
– Povećanje telesne težine,
– Suva koža.

Jod od vitalnog značaja

Svetska zdravstvena organizacija nedostatak joda dovodi u vezi sa neplodnošću jer je ovaj element povezan sa zdravom proizvodnjom tiroidnih hormona, koji su od vitalnog značaja za plodnost i začeće. Potrebno je uzimati suplemente joda od trenutka kad počne da se planira trudnoća, tokom nje i perioda dojenja, ali samo po preporuci i pod nadzorom lekara. Žene u reproduktivnom periodu dnevno treba da uzimaju u proseku 150 mikrograma joda.

Korak napred u lečenju steriliteta

Vantelesna oplodnja daje veliku nadu parovima u borbi za dobijanje potomstva, ali ovaj postupak predstavlja izazov – fizički i emocionalni. Naime, početni segment vantelesne oplodnje jeste stimulisanje ovulacije kako bi se dobio veći broj jajnih ćelija. Za to se koriste hormoni hipofize koji podstiču jajnike na produkciju. Ovi hormoni mogli su da se daju samo u obliku injekcija i to u proseku dva do četiri puta dnevno. Iskustva pacijentkinja i nas lekara govore da je upravo svakodnevno primanje većeg broja injekcija, jedan od glavnih razloga teškog podnošenja terapije. Zato pomaci u ovoj oblasti, poput Elonva terapije, imaju višestruku korist i prednost ističe prof. dr Aleksandar Ljubić, stručnjak na polju vantelesne oplodnje i lečenja steriliteta. Ova najsavremenija metoda, koja se odskora primenjuje i kod nas, pomaže da stimulacija jajnih ćelija prođe jednostavnije, komfornije i bezbolnije. Naime, Elonva metoda podrazumeva da se samo jednom aplikacijom postiže adekvatan nivo tog hormona u krvi pacijentkinje, dovoljan za period od sedam dana. Kako ističe prof. dr Ljubić, kod trećine pacijentkinja to je dovoljno za postizanje zrelosti ćelija bez ikakve dodatne terapije.

Česta pitanja

Koliko su česti problemi tiroidne žlezde kod muškarca?
Pošto žene pet do osam puta češće imaju problema sa štitastom žlezdom, ovaj poremećaj se često zanemaruje kao mogući uzrok neplodnosti muškarca.

Kakva je veza između erektilne disfunkcije i tiroidne žlezde?
Erektilna disfunkcija može da upozorava na ozbiljne probleme, kao što su srčana oboljenja ili poremaćaji u radu tiroidne žlezde. Na primer, hipotireoza i hipertireoza podjednako mogu da izazovu umor, što utiče na smanjenu seksualnu želju i erektilnu snagu. Ako testovi pokažu hormonski disbalans, odgovarajuće lečenje vratiće normalnu seksualnu funkciju, a time i plodnost.

Na koji način poremećaja funkcije štitaste žlezde utiče na plodnost?
Test za proveru funkcije tiroidne žlezde potrebno je uraditi ukoliko neko u porodici ima tu vrstu problema. Hormonski disbalans usled povećanog (hipertireoza) ili sniženog nivoa (hipotireoza) tiroidnih hormona može da omete ovulaciju, što dovodi do neplodnosti.

Da li je moguće da imam problem sa funkcijom štitaste žlezde iako su rezultati analize krvi normalni?
Apsolutno je moguće ukoliko se TSH i FT4 koriste kao jedini pokazatelji pravilne funkcije tiroidne žlezde. Da bi se postavila pravilna dijagnoza, potrebno je uraditi dodatne testove, te ispitati i snimiti tiroidnu žlezdu.

Da li je bezbedno da uzimam lekove za poremećaj funkcije tiroidne žlezde dok pokušavam da zatrudnim?
Jeste. Nije bezbedno da ne uzimate lekove ukoliko su potrebni. Sintetički oblik tiroidnog hormona dovodi nivo tiroidnih homorna u normalne granice. Ovaj način lečenja je bezbedan i ne predstavlja pretnju razvoju deteta.

Kada se funkcija tiroide vrati na normalu i kada zatrudnim mogu li da prestanem sa uzimanjem lekova?
Ne. Kada prestanete sa uzimanjem propisanog leka, hipotireoza će se opet pojaviti, a ona tokom trudnoće može dovesti do brojnih komplikacija. Nedostatak tireoidnog hormona nepovoljno utiče na razvoj mozga i rast fetusa, može da bude uzork nedovoljne težine bebe na rođenju i rađanja mrtvorodenčeta. Uvek se konsultujte sa endokrinologom pre početka i prestanka uzimanja terapije. Uz malo izuzetaka, hipotireoidizam traje čitav život i zbog toga morate nastaviti sa uzimanje propisane terapije, uz obaveznu konsultaciju sa specijalistom. Iz preventivnih razloga, tek šest meseci nakon terapije radioaktivnim jodom žena treba da nastavi s pokušajima da zatrudni.

medigroup-logo

Profesor. dr Aleksandar Ljubić

Lekar specijalista ginekologije i akušerstva