22. JAN 2024.

Trudnoća i putovanje

Posebna radost u životu svake porodice jeste saznanje da će se ona uvećati za još jednog člana. Trudnoća je i period kada se kod budućih roditelja javlja i pojačana briga – od toga da li će sve biti u redu sa bebom, pa do zabrinutosti i preispitivanja da li je nekim činjenjem ili nečinjenjem možemo ugroziti. Šta jesti, kako se ponašati, da li vežbati, da li putovati… samo su neka od pitanja koja muče buduće mame, ali i očeve.

Bliži se leto i potpuno je prirodno da razmišljate o odmoru. Uobičajeno i bez brige za sve koji su svoju reprodukciju završili, ali ne i za buduće roditelje. Ukoliko je žena zdrava i trudnoća uredno protiče, putovanja neće zabraniti nijedan lekar. Nema razloga, niti medicinskog opravdanja za to. Međutim, ako dođe do razvoja bilo kog zabrinjavajućeg simptoma, priča se menja. Krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, oticanje nogu, šaka ili stopala, glavobolje, smetnje sa vidom, promene u pokretima ploda (u smislu smanjenja učestalosti) i temperatura samo su neki od simptoma o kojima morate obavestiti lekara i zbog kojih putovanje možda neće biti preporučivo. Ako trudnica ima povećani rizik od razvoja dijabetesa, hipertenzije ili spontanog pobačaja, putovanja se – ne savetuju.

Najbolje vreme za putovanje u trudnoći

Trudnice koje žele da putuju često strahuju da će tom prilikom ugroziti trudnoću i bebu. Naravno da neće, ukoliko ne postoji nijedan od navedenih rizika. Najbolje vreme za putovanje jeste između 14. i 28. nedelje trudnoće. Do tada prođu svi oni simptomi s početka trudnoće, telo se prilagodilo i smanjen je rizik od pobačaja i mogućih komplikacija. Putovanja u prvom trimestru nezgodna su zbog konstantnih mučnina, kao i osećaja malaksalosti i umora. Putovanja u trećem trimestru nisu preporučiva zbog pritiska materice na mokraćnu bešiku, ali i rizika od prevremenog porođaja.

Na putovanje je potrebno poneti sveže lekarske izveštaje i podatak o krvnoj grupi. Trudnice bi trebalo da izbegavaju destinacije koje će ih odvesti daleko od kvalitetne zdravstvene nege. Pre putovanja bi obavezno trebalo proveriti da li vaše zdravstveno osiguranje pokriva eventualne troškove trudnoće ili čak porođaja. Ukoliko putujete avionom, proverite sa kompanijom šta vam je potrebno od lekarskih izveštaja da ne biste imali problema pri ulasku u avion. Naravno, ne zaboravite da ponesete i svoje lekove u dovoljnoj količini, ukoliko ih koristite.

Saveti za trudnice i izbor destinacije

Kada birate odredište, vodite računa o tamošnjim higijenskim uslovima, a naročito o vodi za piće. Ukoliko se preporučuje korišćenje flaširane vode, njome perite zube, nemojte piti pića sa ledom i uvek koristite čaše za jednokratnu upotrebu. Izbegavajte hranu koja nije termički obrađena. Kada birate destinaciju, uvek gledajte na koji način možete najbrže stići do željenog mesta. Ponesite udobne cipele, odeću od prirodnih vlakana, često šetajte, uvek sa sobom ponesite nešto za grickanje i pijte dosta tečnosti. Možete šetati i razgledati znamenitosti, ali vodite računa da to ne bude na jakom suncu. Kada se umorite, sedite. Jako je važno da dobro spavate i da se i na putovanjima pravilno hranite.

Odgovarajuća prevozna sredstva za trudnice

Putovanje kolima je najčešći i najjednostavniji vid putovanja. Bilo bi dobro da se ne vozite duže od šest sati tokom jednog dana. Uvek stavljajte pojas dok ste u kolima. Buduće mame obično brinu da li će beba biti povređena, ukoliko dođe do naglog kočenja, a mama ima pojas. Ne brinite. Šansa da se vaša beba povredi je minimalna i to se obično dešava ukoliko mama zadobije jako teške povrede. Ukoliko birate između autobusa i voza, pogodniji je voz. U autobusima je prostor jako sužen i toaleti su mali.

U vozovima budite oprezni dok hodate jer se oni ljuljaju, što može poremetiti i vašu ravnotežu. Putovanje avionom je za buduće majke jedno od najudobnijih putovanja. U svakom slučaju najbrži je način putovanja. Tokom čitave trudnoće možete putovati bez problema, uz konsultaciju sa ginekologom, a u devetom mesecu proverite kakva pravila za trudnice imaju aviokompanije. Prilikom vezivanja pojasa vodite računa da on ne stoji preko stomaka, već ispod njega. Ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problem ni za vas ni za bebu nema opasnosti od leta. Jedini problem jeste nizak pritisak u avionu, koji može dovesti do prolaznog ubrzanja pulsa i povišenja pritiska, što može prouzrokovati problem sa disanjem. Ne brinite, ovo je prolaznog karaktera. Postoji i mogućnost da dođe do pogoršanja mučnine. Zato, pre leta izbegavajte prekomerne obroke, začinjenu i masnu hranu te namirnice koje sadrže veću količinu biljnih vlakana. Sve ovo može dovesti ne samo do pogoršanja mučnine već i do pojave gasova u abdomenu te povraćanja. Pijte dosta tečnosti.

Aktivnosti koje trudnice mogu upražnjavati na odmoru

Možete plivati, hodati, planinariti… ali sve umerenim tempom. Ne savetuje se ronjenje, skijanje na vodi, vožnja džetskijem, kao ni dugotrajno izlaganje suncu. Boravak na plaži u hladovini je najprihvatljivija opcija. Ako preduzmete odgovarajuće mere opreza i pridržavate se ovih saveta, sigurni smo da ćete biti bezbedni i vi i vaša beba. Uživajte u blagodetima trudnoće, leta, mora ili planina, opustite se i pripremite za najodgovorniji posao u životu – roditeljstvo. Pre puta svakako da bi trebalo da se konsultujete sa ginekologom o putovanju (bez obzira na vid prevoza), a ukoliko potvrdi da je bezbedno da putujete avionom, najbolje je da planirate odmor između dva pregleda. Prekookeanski put uvek otvara pitanje vakcinacija. Određene vakcine se ne savetuju u trudnoći, ali ima i onih koje su bezbedne, zato se konsultujte sa lekarom pre primanja bilo koje vakcine.

medigroup-logo

MediGroup