Uklanjanje ginekoloških kondiloma

Uklanjanje kondiloma je vrsta hirurškog zahvata kojim se uklanjaju polne bradavice (kondilomi). Ove vrste bradavica su posledica infekcije virusom HPV, odnosno humanim papiloma virusima. Najčešće se prenose seksulanim odnosom. Intervencija može da se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji u zavisnosti od obimnosti promena.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Uklanjanje ginekoloških kondiloma je procedura kojom se uklanjaju bradavičasti izraštaji (kondilomi) vulve, vagine i grlića materice različitim metodama. Postoji više metoda uklanjanja ginekoloških kondiloma koje se uglavom obavljaju u lokalnoj anesteziji, međutim u nekim situacijama je neophodna i opšta anestezija.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Ginekološki kondilomi se mogu ukloniti na nekoliko načina:

  • radiotalasima,
  • elektrokauterizacijom (spaljivanje elektrokauterom),
  • laserom,
  • klasičnim hiruškim pristupom (isecanje kondiloma skalpelom),
  • krioterapijom (smrzavanjem) tečnim azotom i preparatima na bazi podofilina.

U savremenoj ginekologiji se najčešće koriste RF nož i laser. Ponekad metoda uklanjanja kondiloma se mora ponoviti ne bi li dala rezultate, a ponekad i kombinovati sa drugim metodama.

Elektrohiruške metode uklanjanja ginekoloških kondiloma
Elektrokauterizacija podrazumeva upotrebu jednosmerne struje koja izaziva termičku koagulaciju ili elektrohirušku eksciziju petlje (leep) koja korišćenjem naizmenične struje može i da ekscizuje (uklanja) i koagulira istovremeno.

Lokalna anestezija je neophodna za manje lezije, velike lezije mogu se raditi i u opštoj anesteziji.

Uklanjanje kondiloma radio-talasima
Primena radio-talasa za otklanjanje bradavica zasniva se na talasima niske temperature. Kod ove metode manje je oštećenje okolnog zdravog tkiva zbog mnogo manjeg prodiranja (25 puta manje u odnosu na laser, odnosno 50 puta manje u odnosu na elektrohirurgiju), što omogućava brži oporavak bez bola, bez konaca i previjanja.

Ova procedura se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Lasersko uklanjanje genitalnih kondiloma
Lasersko uklanjanje kondimlomatoznih promena vaporizacijom se obavlja tako što fokusirani laserski snop iseca genitalnu bradavicu, nakon čega se defokusirani snop koristi za isparavanje baze bradavice.

Lasersko uklanjanje ne oštećuje okolno i dubinsko tkivo. Oporavak je brz i lak. Rana zaceli za 4–5 nedelja u zavisnosti od veličine i rasprostranjenosti kondiloma. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Uklanjanje genitalnih kondiloma hirurškim putem
Hiruško isecanje kondiloma (hiruškim nožem-skalpelom) primenjuje se kada su bradavice vidljive spolja, na vulvi ili u okolini anusa, kada su kondilomi prošireni, a druge metode nisu dale efekta.

Pre intervencije pacijentkinji se daju lokalni anestetici.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Genitalne bradavice su uzrokovane humanim papilloma virusom (HPV) koji ima oko preko 100 različitih tipova. Podtipovi 6 i 11 uzrokuju 90% genitalnih bradavica i spadaju u nisko onkogene viruse jer retko izazivaju genitalni karcinom, dok s druge starne podtipovi 16 i 18 spadaju u visoko onkogene viruse i mogu dovesti do nastanka raka grlića materice.

Infekcija HPV virusom se prenosi tokom seksualnog odnosa. Primarna infekcija obično ne daje nikakve simptome i većina ljudi stvori antitela a da pritom nije svesna da je bila u kontaktu sa virusom.

Genitalne bradavice se pojavljuju kao okrugle izbočine različitih površina, mogu biti glatke i ravne ili poput karfiola sa malom peteljkom. Mogu se videti na vulvi, vagini i grliću materice i na koži oko anusa.

Česti simptomi koji žene primećuju su svrab i nelagodnost u području genitalija, povećan vaginalni iscedak, krvarenje tokom i posle seksualnog odnosa.

Kod mnogih žena sa zdravim imunološkim sistemom koje dobiju genitalne bradavice, promene prođu bez lečenja, a da to nisu ni primetile.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom (fizičkim pregledom genitalnog područja). Dodatne dijagnostičke metode su kolposkopija, PAPA test, HPV tipizacija (otkrivanje visokoonkogenih virusa HPV), testiranje na druge seksualno prenosive bolesti, eventualno biopsija.

Važne napomene za pacijente

  • Postoji vise metoda uklanjanja ginekoloških bradavica i ova intervencija se uglavno obavlja u lokalnoj anesteziji
  • Korišćenje zaštite tokom seksualnog odnosa (kondoma) smanjuje rizik od nastanka infekcije
  • Savetuju se redovni godišnji ginekološki pregledi kao osnov prevencije i ranog otkrivanja karcinoma grlića materice.

Naš tim iskusnih stručnjaka