Operacija krajnika ili tonzilektomija predstavlja uklanjanje limfnog tkiva kružnog oblika koje se nalaze sa obe strane zadnjeg dela ždrela, kao i delu nosnog dela ždela (poznatiji kao treći krajnik), kroz usnu duplju. 

Pregledom, uz dodatnu dijagnostiku, ukoliko postoje indikacije, lekar specijalista otorinolaringologije (ORL), će uputiti pacijente na ovu vrstu intervencije.

Kada se zakazuje operacija krajnika

Operaciju krajnika (tonzilektomija) je intervencija na koju se pacijenti najčešće upućuju od strane lekara u sledećim stanjima:

- Česte ili stalne upale/infekcije grla.
- Česte upale uha.
- Otežano disanje ili otežano gutanje.
- Asimetrija krajnika, njihov nepravilan oblik.
- Opstruktnivna apnea tokom sna.
- Hrkanje, oslabljeno čulo mirisa.
- Stanja nakon preležane infekcije Epstein – Barr (EBV) virusom.
- Druga stanja koja su po proceni  Vašeg lekara uzrokovana patološkim procesima krajnika.

Kako izgleda operacija krajnika

Sve hiruške intervencije koje se obavljaju u opštoj anesteziji zahtevaju stručno mišljenje i pregled lekara specijaliste interne medicine (za odrasle) ili pedijatrije (za decu) za dobijanje saglasnosti da je zdravstveno stanje pacijenta zadovoljavajuće za uvođenje u opštu anesteziju. 

Nakon dobijanja saglasnosti za opštu anesteziju, na pregledu lekara specijaliste otorinolaringologije (ORL), pacijentu će biti zakazan termin za operativno lečenje. Tokom ovog pregleda pacijenti dobijaju detaljna uputsva kako da se pripreme kod kuće, pre dolaska na intervenciju.

Nakon prijema, pacijenti se pripremaju za ulazak u operacionu salu. Pacijenti su u stalnom kontaktu sa stručnim osobljem i u potpunosti upućeni u postupak intervencije. Dobijaju instrukcije od strane anesteziologa, koji će ih uvesti u opštu anesteziju. 

Operaciju krajnika - tonzilektomiju obavljaju lekari specijalisti ORL. Sama operacija se odvija u relativno kratkom vremenskom period, najčešće oko 20 minuta.

Nakon završetka intervencije i prestanka dejstva anestezije, pacijenti će biti smešteni na odeljenju za opservaciju. Potom, nakon potpune stabilizacije zdravstvenog stanja, pacienti se premeštaju na odeljenje otorinolaringologije.

U najvećem broju slučajeva postoperativni tok je uredan. Nakon operacije i buđenja iz anestezije pacijenti će osetiti blagi bol, u predelu ždrela, a gutanje će biti otežano. Pacijenti će dobiti adekvatnu terapiju bola.

Intervencija može biti ambulantna, što znači da pacijenti mogu istog dana biti otpušteni na kućno lečenje. Ukoliko postoje indikacije za produženo praćenje oporavka, o čemu će odlučiti lekar -  operator, pacijenti će ostati u bolnici 1 do 2 dana.

Tkivo tonzila može biti poslato na patohistološko ili mirobiološko ispitivanje u zavisnosti od odluke lekara.

Važne napomene za pacijente

- Pri prvom pregledu potrebno je obavestiti lekara o lekovima koje koristite.
- Potrebno je poneti medicinsku dokumentaciju o lečenju hroničnih bolesti.
- Prijavite lekaru alergijske reakcije na lekove.
- Na pregledu pacijenti će biti detaljno upućeni u pripremu za operaciju.
- Intervencija može biti ambulatna, odnosno moguće je obaviti je tokom jednog dana ali će o dužini bolničkog lečenja odlučiti Vaš lekar.
- Oporavak nakon uklanjanja nepčanih krajnika traje oko 10-ak dana.
- Nakon otpuštanja na kućno lečenje dobićete detaljna uputstva o pravilnoj kućnoj nezi, načinu ishrane i drugo.
- Sva pitanja i nedoumice oko intervencije možete razrešiti razgovorom tokom pregleda lekara specijaliste otorinolaringologije (ORL).

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Rinologija

Otologija

Audiologija

Laringologija

Alergologija

Endoskopija

Maksilofacijalna hirurgija