Rendgenska pouchografija

Pouchografija je dijagnostička radiološka metoda koja se radi posle operacije rektuma, kako bi se proverilo da li se stoma može zatvarati.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Pouchografija je dijagnostička radiološka metoda koja se radi u cilju procene propuštanja (curenja) ili drugih dugoročnih komplikacija na ileo-analnim anastomozama ili same analne kesice. Pouchografija se izvodi pod kontolom rendgena.

Pouch je deo tankog creva stvoren hirurški, koji služi kao deo za ostavu stolice kod ljudi kojima je debelo crevo potpuno uklonjeno.

Pouch se obično nalazi neposredno iznad anusa i retko je blizu ileostomije. Pouhoskopija je endoskopski pregled vrećice.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Pacijenti dolaze 30 minuta pre zakazanog pregleda kako bi se presvukli u bolniču odeću i kako bi ih stručno osoblje upoznalo sa tokom pregleda.

Pacijenti odlaze u sobu za rendgensku skopiju. Medicinsko osoblje preko katetera puni kontrastnim sredstvom pouch. Pacijent se zatim postavlja u određene položaje za slikanje.

Potencijalnih rizika nema, ali neki pacijenti tokom pregleda imaju osećaj nelagodnosti, nadutosti ili bola slabijeg intenziteta.

Važne napomene za pacijente

  • Proceduru obavlja prof. dr Đorđije Šaranović
  • Pregled je bezbedan, ne nosi rizike
  • Pacijenti tokom pregleda mogu imati osećaj nelagodnosti, nadutosti ili bol slabijeg inteziteta.

Naš tim iskusnih stručnjaka