22. JAN 2024.

Ciste na jajnicima – česta i uobičajena pojava

Funkcionalne ciste na jajnicima se javljaju kod žena koje se nalaze u generativnom dobu. Ukoliko je dijagnozom utvrđeno postojanje cista, prvo se savetuje medicinsko praćenje u periodu od dva meseca jer one mogu da nestanu i same od sebe. Međutim, ukoliko do toga ne dođe u predviđenom roku, predlaže se dalje lečenje koje zavisi od toga koliko pacijentkinja ima godina, od izgleda ciste i simptoma koji se javljaju. Njih ne treba da poistovećujemo sa policističnim jajnicima jer su to dva potpuno odvojena stanja.

Cista na jajniku predstavlja strukturu koja je ispunjena tečnošću i imajući u vidu da nestaje sama od sebe tokom nekoliko ciklusa, ne predstavlja problem kod začeća. Ukoliko cista ne reaguje na medikamentozni tretman, može se odstraniti punkcijom koja se ne smatra invazivnom hirurškom metodom lečenja.

Vrste cisti na jajnicima

Postoji više vrsta cisti na jajnicima i one su relativno česte. Njihova pojava može izazvati neku nelagodnost, ali se ove strukture mogu otkriti i na rutinskom pregledu, kada se dobro osećate i nemate nikakve simptome. Funkcionalne ciste nastaju usled dejstva hormona u toku menstrualnog ciklusa.

U okviru funkcionalnih cisti na jajnicima treba razlikovati:
– folikularnu koja nastaje kada folikul ne pukne tokom ovulacije,
– lutealnu čiji nastanak uzrokuje pucanje folikula,
– treća vrsta je takozvana hemoragična koja se javlja kod jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije.

Folikularna cista nastaje tako što folikul, u kome se potencijalno nalazila zrela jajna ćelija, nije pukao u ovulaciji već je porastao i pretvorio se u cistu. Kada dođe do njenog pucanja, javlja se iznenadan i jak bol koji nestaje posle nekoliko dana. Lutealna cista uglavnom nastaje posle ovulacije i prolazi posle jednog do dva ciklusa. Osim funkcionalnih, postoje i nefunkcionalne ciste.

Ciste na jajnicima - simptomi

Ciste su uglavnom tihe i ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se oni ipak pojave, manifestuju se u ovim oblicima:
– nepravilan menstrualni ciklus usled efekata hormona,
– bol u maloj karlici ili donjem delu leđa koji može varirati od blagog, povremenog do izuzetno intenzivnog,
– bol u toku odnosa,
– osećaj nadutosti u predelu male karlice,
– ako je cista velika, može se javiti pritisak na bešiku i creva. Ukoliko dođe do njenog uvrtanja ili pucanja, pojavljuje se izuzetno jak bol i u tom slučaju obavezan je odlazak lekaru.

Lečenje cisti na jajnicima

Ultrazvučnim pregledom lekar tačno može da utvrdi veličinu ciste i zaključi da li je ona ispunjena tečnošću ili čvrstim sadržajem. Pored toga, lekar može savetovati da se uradi i magnetna rezonanca male karlice ili analiza tumor markera. Ukoliko cista ne pravi probleme, najčešće se pod nadzorom lekara prati nekoliko ciklusa dok ne nestane. Kada se dijagnostikuje, prvo se određeno vreme prati kako bi se videlo da li će spontano nestati. Ukoliko se to ne dogodi, može se pokušati sa kontraceptivnim pilulama. Ovi lekovi koriste se prvenstveno zbog toga što sprečavaju ovulaciju. Žene u postmenopauzi ne bi trebalo da imaju funkcionalne ciste. Ukoliko se one ipak pojave, potrebno je da se urade dodatna ispitivanja kako bi se isključilo postojanje malignih promena.

Kao što je već rečeno, funkcionalne ciste na jajnicima mogu nastati pod dejstvom hormona u toku menstrualnog ciklusa i one su po svojoj strukturi benigne. Medutim, ako pacijentkinja ima neredovne cikluse ili ukoliko su nivoi tumor markera povišeni, savetuje se njeno uklanjanje. Vrsta intervencije koja će se tom prilikom koristiti zavisi od veličine i položaja ciste i vrednosti tumor markera. One se najčešće mogu ukloniti punktiranjem uz pomoć ultrazvučne kontrole ili laparoskopijom ukoliko po izgledu nisu za punkciju.

Milica Janićijević

Mr sci. med. Milica Janićijević

Lekar specijalista ginekologije i akušerstva IVF Centar MediGroup Jevremova