Magnetna rezonanca 1.5T – MRI male karlice

MR male karlice je neinvazivna i savremena dijagnostička procedura u procesu otkrivanja različitih bolesti i stanja u organima male karlice (ženski i muški reproduktivni organi). Indikacije za MR pregled male karlice su otkrivanje tumora, prisustvo metastaza, infekcije, krvarenje, urođene anomalije organa, preoperativna procena ili priprema, procena stanja kod terapije malignih bolesti.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Magnetna rezonanca male karlice predstavlja radiološku imidžing dijagnostičku proceduru pomoću koje se vizu genitalni organi žena (vagina, materica, jajnici) i muškarca (testisi, prostata), zatim mokraćna bešika, rektosigmoidni deo debelog creva, rektum i vaskularne i limfne strukture male karlice.

Snimanje male karlice se može obaviti na magnetnoj rezonanci jačine 1,5 T i 3 T.

 

 

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Neposredno pre snimanja male karlice pacijent popunjava saglasnost i upitnik u vezi sa snimanjem. Pre snimanja je neophodno  odstraniti metalne predmete sa tela (lančići, narukvice, prstenje, satovi) i presvući se. Pacijent će ostati u donjem vešu, a na licu mesta od osoblja će dobiti mantil koji će i obući.

MRI snimanje male karlice se vrši u ležećem položaju i neophodno je da se za vreme snimanja pažljivo prate uputstva koja daje radiološki tehničar. Pacijent treba da bude miran sve vreme tokom trajanja snimanja, jer svaki pokret može uticati na kvalitet snimka.

Neretko, po indikaciji lekara koji je uputio na snimanje ili lekara radiologa, primenjuje se i kontrastno sredstvo. Konstrastno sredstvo se daje venskim putem kako bi se bolje vizualizovale pojedine strukture.

U toku samog snimanja pacijent može osetiti neprijatnost u vidu zvučnih manifestacija koje proizovodi uređaj u toku snimanja.

Ukoliko oseti uznemirenost u bilo kom trenutku, može pritisnuti signalni taster i snimanje se može zaustaviti.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja pregled – simptomi, bolesti, stanja

Magnetna rezonanca male karlice se najčešće obavlja po postavljenoj indikaciji lekara specijaliste ginekologije i akušerstva, urologa, opšteg hirurga, onkologa i dr.

Najčešća stanja i bolesti usled kojih se obavlja magnet male karlice su:

 • patološke promene genitalnih organa muškaraca (benigna hiperplazija prostate, karcinom prostate, hronični prostatitis, hidročela, varikočela, torzija testisa, karcinom testisa, zapaljenje testisa),
 • patološke promene genitalnih organa žena (cistične promene jajnika, karcinom jajnika, benigni i maligni tumori materice, endometrioza),
 • promene mokraćne bešike (zapaljenski procesi, tumori)
 • patolške promene završnog dela debelog creva (fisure, fistule),
 • promene vaskularnih malformacija struktura male karlice,
 • praćenje limfnih čvorova,
 • vizualizacija metastatskih promena organa male karlice.

Važne napomene za pacijente

 • Snimanje male karlice magnetnom rezonancom traje oko 45 minuta
 • U okviru pripreme neophodni su nalazi uree i kreatinina koji nisu stariji od sedam dana
 • Snimanje je u potpunosti bezbedno i ne zahteva primenu zračenja
 • Ukoliko pacijent poseduje medicinsku dokumentaciju (izveštaji lekara specijalista, izveštaji radiološke dijagnostike) bilo bi dobro da je ponese sa sobom i da lekaru na uvid.

 

Naš tim iskusnih stručnjaka