23. JAN 2024.

Rad na računaru i zamaranje oka

Svakodnevno, bez obzira na to koliko godina imamo i kojim se poslom bavimo, provodimo neko vreme za računarom. Usled toga javljaju se i tegobe - bol, crvenilo i suzenje očiju, glavobolja, zamor i smanjena koncentracija.

Gledanje u predmet, koji stoji blizu ispred oka, u ovom slučaju to je monitor računara, izaziva zamaranje oka. Zato se preporučuje da se monitor postavi na udaljenost od 60 do 70 santimetara od očiju. Takođe se savetuje da se prave kratke pauze tokom rada. Povremeno se treba zagledati u daljinu ili kroz prozor. Vežba sa primicanjem olovke, koju držimo ispred očiju dok skoncentrisano gledamo u njen vrh, idealan je “odmor” za oči.

Razlog za pojavu očnih tegoba tokom dužeg rada za računarom je i taj što tokom gledanja u monitor ređe trepćemo, što dovodi do suvoće i iritacije oka. Zato bi trebalo da se trudimo da češće trepćemo, a u obzir dolazi i upotreba veštačkih suza. Međutim, ponekad veštačke suze mogu da izazovu iritaciju oka. Oči su crvene, javlja se peckanje, ponekad i svrab i otok kapaka. U ovom slučaju treba odmah prestati sa upotrebom veštackih suza i obratiti se očnom lekaru.

Bilo koji od ovih simptoma da se pojavi najbolje je da se odmah javite očnom lekaru, jer će očni lekar pregledom oka najbolje moći da ustanovi da li su u pitanju samo neke blage i prolazne tegobe, kao one vezane za višesatni rad na kompjuteru, ili je ipak, u pitanju neko ozbiljno oboljenje oka, kao na primer glaukom.

Ana Georgijević-Nenadić

Ana Georgijević-Nenadić

spec.oftalmologije Dom Zdravlja Dr Ristić