22. JAN 2024.

Udubljene grudi – dijagnostika, lečenje i oporavak

Pectus excavatum, poznatiji kao udubljene ili obućarske grudi, predstavlja kongenitalni deformitet zida grudnog koša koji se javlja na svakih 300 – 400 porođaja. Prisutan je od detinjstva, a povećava se tokom rasta i razvoja deteta. Karakteriše se udubljenjem grudne kosti i rebarnih hrskavica, kao i ispupčenjem rebarnih lukova. Dijagnostika pectusa excavatuma je jednostavna i već nakon kliničkog pregleda i inspekcije, konstatuje se tip deformiteta i može se predložiti dalje lečenje.

Pre podvrgavanja hirurškom zahvatu, pacijenti koji imaju ovaj deformitet, moraju obaviti određene analize i dijagnostičke postupke. Neophodno je uraditi laboratorijske analize, fotografije grudnog koša, pregled kardiologa i eho srca, spirometrijski pregled i MSCT (skener) ili MRI (magnetnu rezonancu) grudnog koša.

Hirurško lečenje udubljenih grudi se izvodi minimalno invazivnom reparacijom po Nuss-u. Naime, kroz dva mala reza sa strane grudnog koša ulazi se specijalnim uvodnikom iza grudne kosti, postavlja prethodno modeliran metalni pectus bar, te se njegovim okretanjem za 180 stepeni koriguje deformitet. Najčešće se postavlja jedan bar, a moguće je postaviti i dva ili tri. Njihova fiksacija se obavlja korišćenjem specijalnih stabilizatora.

Nakon operativnog zahvata, u bolnici se boravi tri do četiri dana, uz epiduralni tretman bola. Sam oporavak traje od 15 do 30 dana, kada nije dozvoljena fizička aktivnost i obavezno je ležanje na leđima. Posle mesec dana dozvoljeno je trčanje, plivanje i vežbe bez kontakta, a nakon tri meseca, pacijenti se mogu baviti svim aktivnostima, kao i profesionalnim sportom.

medigroup-logo

Dr med. Milan Mijović

Lekar specijalista grudne hirurgije Opšta bolnica MediGroup