Ginekološki UZ pregled – 4D

4D ultrazvučni pregled u ginekologiji predstavlja prikaz reproduktivnih organa u realnom vremenu. U trudnoći 4D ultrazvuk stvara efekat žive slike nerođene bebe. Dinamičnom slikom visoke rezolucije omogućeno je temeljno ispitivanje posteljice, količine plodove vode, merenje bebe, sagledavanje anatomije, procene dinamike rasta, ispitivanje cirkulacije i uvid u građu unutrašnjih organa.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge

Ginekološki 4D ultrazvuk predstavlja ultrazvučnu dijagnostiku reproduktivnih organa žene i prikaz ploda kod trudnica na najsavremenijem ultrazvučnom aparatu koji omogućava prikaz svih struktura sa neverovatnim detaljima i vizualizaciju pokreta ploda u realnom vremenu. U odnosu na dvodimenzionalnu crno-belu sliku klasičnog 2D ultrazvučnog aparata, 3D slika predstavlja prikaz ploda u tri ravni sa znatno više detalja i percepcijom dubine, a 4D dodaje i komponentu vremena na 3D snimak i zapravo predstavlja video-zapis pokretanja ploda u toku pregleda sa neverovatnim anatomskim detaljima ploda.

Priikom 4D ultrazvuka buduća majka sve vreme može pratiti snimak ploda na monitoru.

Ovom metodom se jako dobro mogu videti veličina i celokupna anatomija ploda, rast i razvoj pojedinih struktura i organa, detaljan prikaz posteljice, procena količine plodove vode, krvni sudovi u pupčanoj vrpci i njihov protok, detaljan prikaz svih organa fetusa, centralni nervni sistem, srce i srčana radnja, urinarni trakt, dužina ekstremiteta, šake i stopala i broj prstića, pol, detaljan prikaz lobanje, lica sa neverovatnim detaljima i grimasama, svi pokreti ploda, osmeh, zevanje, sisanje prsta, češkanje.

4D ultrazvučnom dijagnostikom se veoma precizno mogu otkriti poremećaji u razvoju ploda, prisustvo anomalija, a takođe sa velikom pouzdnošću može se potvrditi uredan tok trudnoće bez komplikacija.

Kako se izvodi

Ginekološki 4D ultrazvuk je bezbedna metoda i za plod i majku i može se ponavljati nebrojeno puta. 4D ultrazvučna dijagnostika se izvodi na isti način kao i klasičan 2D ultrazvuk prilikom kog pacijentkinja udobno leži na radiološkom krevetu, a ginekolog uz nanošenje gela prelazi ultrazvučnom sondom preko površine stomaka trudnice.

Koriste se ultrazvučni talasi koji se odašiljaju iz sonde, prolaze kroz abdomen i potom odbijaju o tkivo ploda i povratno detektuju u istoj sondi, a zatim obrađuju najsavremenijim softverom i prikazuju na ekranu ultrazvučnog aparata.

Na kraju pregleda trudnica dobija nekoliko vernih 3D slika ploda i 4D snimak na disku kao dragu uspomenu na „prvi susret“ sa svojom budućom bebom.

Kada se zakazuje

Ultrazvučne kontrole se obavljaju tokom čitave trudnoće, na 6–8 nedelja prosečno, i svaka od njih može se obaviti na 4D ultrazvučnom aparatu. Posebno je važno da se na ovom aparatu obavi ekspertski ultrazvuk, najdetaljniji pregled ploda i svih sistema organa, koji se obavlja u intervalu od 20 do 24. nedelje gestacije u drugom trimestru.

Savetuje se takođe da se i ultrazvučni pregled u prvom trimestru 12–14. nedelje, takozvani dabl (Double screening) test, uradi na 4D ultrazvučnom aparatu, kao i jedan ultrazvuk u trećem trimestru, oko 32. nedelje gestacije, kada će se proceniti veličina i težina ploda na porođaju, količina plodove vode, pozicija i karakteristike posteljice, fetalna cirkulacija putem kolor dopler metode i prezentacija ploda, odnosno prednjačeći deo ploda.

4D ultrazvučna metoda može se raditi i kod standardanih ginekoloških ultrazvučnih pregleda kod žena, sa detaljnijim prikazom materice, jajovoda, janika i patoloških promena te regije.

Važne napomene

  • Pregled uobičajeno traje oko 30 minuta
  • Metoda je jednostavna, bezbolna, komforna i ne škodi ni plodu ni trudnici
  • Preporuka je da se ekspertski ginekološki ultrazvuk 20–24. nedelje trudnoće radi pomoću 4D ultrazvučnog aparata
  • Pregled ne zahteva posebnu pripremu.

Naš tim iskusnih stručnjaka