Stomatološka zaštitna guma se često koristi za rešavanje problema preosetljivosti zuba i istrošenosti griznih površina.

Kako se izrađuje i koristi stomatološka zaštitna guma

Ovo je vrlo jednostavna, potpuno bezbolna procedura. Podrazumeva uzimanje otiska specijalnim metalnim ili plastičnim kašikama i otisnim materijalima. Na osnovu ovih otisaka će nastati studijski model, pomoću koga će tehničar i izraditi zaštitne folije za datog pacijenta. 

Izrada ovih folija se ostvaruje uz pomoć vakum aparata i specijalnih gotovih folija. Nakon izrade i obrade zaštitnih folija stomatolog će ih predati pacijentu i objasniti kada pacijent da ih nosi i koliko dugo.  

Zaštitna guma se u usta stavlja pre spavanja, intimno naleže na sve zube. 

Već posle mesec dana pacijent će osetiti poboljšanje, neće imati bolne senzacijeu mišićima i zglobovima.

Zbog čega se koristi zaštitna guma za zube

Pacijent se javlja na pregled uglavnom zbog preosetljivosti zuba, zatim zbog istrošenosti griznih površina zuba, zbog bolova u mišićima žvakanja nakon buđenja, zbog ograničenog otvaranja usta (trizmusa), zbog glavobolje, zbog škrgutanja zubima u snu, zbog bolova u zglobovima. 

Bruksizam - škrgutanje zubima

Svi ovi simptomi zapravo ukazuju na bruksizam. Bruksizam je termin koji označava škrgutanje zubima, najčešće je u pitanju noćno škrgutanje, a može biti i dnevno, usled nekog stresa, loših navika i slično. 

Uzrok nastanka ovih problema je skup više faktora. Uglavnom je u pitanju nervoza, strah, stres, anksioznost, zatim uzročnik mogu biti i nepravilni raspored i položaj zuba. 

Pregledom se uočavaju oštećene, često zaravnjane grizne površine zuba, gingiva je često inflamirana (upaljena), desni povučene, vrlo često se uočava i uznapredovala parodontopatija.

Važne napomene za pacijente

- Pregled sa uzimanjem otisaka zuba traje do 30 min, često i kraće.
- Ova procedura ne zahteva specijalnu pripremu.
- Ne postoje kontraindikacije za navedenu procedure
- Dešava da pacijent progrize zaštitne gume tokom nekog vremena nošenja. Ukoliko se to desi, procedura za izradu gume će se samo ponoviti.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Dom zdravlja MediGroup dr Ristić Pariske komune
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi20900 RSD

Lekari koji vrše uslugu:

Informacije i zakazivanje

Opšta stomatologija i dijagnostika

Stomatološke intervencije