Stomatološka zaštitna guma se često koristi za rešavanje problema preosetljivosti zuba i istrošenosti griznih površina.

Kako se izrađuje i koristi stomatološka zaštitna guma

Ovo je vrlo jednostavna, potpuno bezbolna procedura. Podrazumeva uzimanje otiska specijalnim metalnim ili plastičnim kašikama i otisnim materijalima. Na osnovu ovih otisaka će nastati studijski model, pomoću koga će tehničar i izraditi zaštitne folije za datog pacijenta. 

Izrada ovih folija se ostvaruje uz pomoć vakum aparata i specijalnih gotovih folija. Nakon izrade i obrade zaštitnih folija stomatolog će ih predati pacijentu i objasniti kada pacijent da ih nosi i koliko dugo.  

Zaštitna guma se u usta stavlja pre spavanja, intimno naleže na sve zube. 

Već posle mesec dana pacijent će osetiti poboljšanje, neće imati bolne senzacijeu mišićima i zglobovima.

Zbog čega se koristi zaštitna guma za zube

Pacijent se javlja na pregled uglavnom zbog preosetljivosti zuba, zatim zbog istrošenosti griznih površina zuba, zbog bolova u mišićima žvakanja nakon buđenja, zbog ograničenog otvaranja usta (trizmusa), zbog glavobolje, zbog škrgutanja zubima u snu, zbog bolova u zglobovima. 

Bruksizam - škrgutanje zubima

Svi ovi simptomi zapravo ukazuju na bruksizam. Bruksizam je termin koji označava škrgutanje zubima, najčešće je u pitanju noćno škrgutanje, a može biti i dnevno, usled nekog stresa, loših navika i slično. 

Uzrok nastanka ovih problema je skup više faktora. Uglavnom je u pitanju nervoza, strah, stres, anksioznost, zatim uzročnik mogu biti i nepravilni raspored i položaj zuba. 

Pregledom se uočavaju oštećene, često zaravnjane grizne površine zuba, gingiva je često inflamirana (upaljena), desni povučene, vrlo često se uočava i uznapredovala parodontopatija.

Važne napomene za pacijente

- Pregled sa uzimanjem otisaka zuba traje do 30 min, često i kraće.
- Ova procedura ne zahteva specijalnu pripremu.
- Ne postoje kontraindikacije za navedenu procedure
- Dešava da pacijent progrize zaštitne gume tokom nekog vremena nošenja. Ukoliko se to desi, procedura za izradu gume će se samo ponoviti.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Opšta stomatologija i dijagnostika

Stomatološke intervencije